Volledig scherm
Rabijn en sekteleider Eliezer Berland (links met grijze baard) omringd door enkele volgelingen. © Wikimedia

Voortvluchtige 'seksrabbijn' na twee jaar vast op Schiphol

Een van seksueel misbruik verdachte rabbijn en sekteleider uit Israël is gisteren aangehouden op de luchthaven van Schiphol. Eliezer Berland (77) wist twee jaar uit handen te blijven van de autoriteiten door zich te verschuilen in een reeks landen. Vorige week ontsnapte hij nog op spectaculaire wijze aan een politiecontrole in Zuid-Afrika.

Berland, tegen wie een internationaal arrestatiebevel was uitgevaardigd, liep gisteren tegen de lamp bij de paspoortcontrole op Schiphol. 'Hij werd opgepakt tijdens het inreizen,' bevestigt een woordvoerder van de koninklijke marechaussee tegenover het AD.

Vrouwelijke volgelingen
De omstreden rabbijn zal snel worden uitgeleverd aan Israël, schrijft de Israëlische Arutz Sheva. Berland, oprichter en geestelijk leider van de Shuvu Banim sekte, wordt volgens de nieuwssite verdacht van seksueel misbruik van een aantal vrouwelijke volgelingen onder wie een meisje van 15 jaar. Ze deden aangifte tegen hem. Daarop ontvluchtte hij zijn vaderland.

De aanhouding van de Shuvu Banim-leider maakt een eind aan een kat-en-muisspel van twee jaar met politie en justitie. Die probeerden hem herhaaldelijk te 'vangen' maar telkens was Berland hen te slim af. Daarbij kreeg hij telkens hulp van zijn uitgebreide netwerk van trouwe aanhangers. 

Vijf landen
Dankzij die volgelingen kon de 'seksrabbijn' de afgelopen twee jaar onderduiken in de Verenigde Staten (Miami), Zwitserland (Zürich), Marokko (Marrakech), Zimbabwe (Harare) en Zuid-Afrika (Johannesburg). In laatstgenoemd land zat de politie hem op de hielen maar wist hij tot tweemaal toe te ontsnappen, zo schrijft de Israëlische nieuwssite.

De laatste succesvolle ontsnapping van Berland vond een week geleden plaats in Johannesburg. Hij was er onderweg naar een bruiloft van een van zijn volgelingen. 'Wij probeerden zijn wagen te doen stoppen door het opwerpen van een wegblokkade maar zodra hij die in het vizier kreeg, sprong de verdachte uit zijn auto en rende naar een andere wagen in de buurt,' verklaarde de Zuid-Afrikaanse politie tegenover het Israëlische medium.

'Die andere wagen, een BMW, reed in op de politiemensen bij de blokkade en scheurde weg over de stoep. Daarbij ramde het voertuig planten en struiken in enkele voortuintjes. Wij hadden de wagen onder vuur kunnen nemen maar deden dat bewust niet omdat we de zaak niet op die manier wilden afronden. Vroeg lof laat krijgen we hem toch te pakken,' zei politiewoordvoerder Paul Ramoloko.

'Zelfde uiterlijk'
Volgens hem ontsnapte de gezochte rabbijn een maand geleden op soortgelijke manier aan de politie. Agenten in burger wilden hem toen ook al arresteren op een bruiloft. 'De verdachte was omringd door een man of twaalf die dezelfde zwarte jassen droegen en er verder ook allemaal hetzelfde uitzagen. Berland werd stiekem naar een andere ruimte gebracht en de politie ging achter de verkeerde persoon aan, zo verklaarde een ooggetuige achteraf.'

De Shuvu Banim-leider zou zijn toevlucht in Zuid-Afrika hebben gezocht nadat hij door de autoriteiten uit Zimbabwe en Marokko was gezet.