Volledig scherm
Oom Vincent bij de gedenkplek voor Maurycy. © Marco Okhuizen

Voorwaardelijk cel voor directeur speelhal na fataal ongeluk kleuter Maurycy

De 52-jarige directeur Lieuwe de J. van een speelhal in Grootenbroek is veroordeeld, omdat door zijn schuld de 4-jarige Maurycy om het leven is gekomen. De rechtbank heeft zijn speelhal een geldboete opgelegd van 20.000 euro. De directeur is zelf veroordeeld tot een werkstraf van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van drie maanden. 

Het OM had 240 uur werkstraf geëist. De 4-jarige Maurycy viel op oudjaarsdag 2015 tijdens een uitje met de buitenschoolse opvang van een springkussen in de binnenspeeltuin Happy Days in Grootebroek. Hij overleed negen dagen later, zonder nog bij kennis te zijn geweest. 

De rechtbank verwijt de speelhal en de directeur schending van hun zorgplicht, zo staat in de uitspraak. ,,Het speeltoestel werd onjuist gebruikt, personeel en bezoekers waren niet voorgelicht over de risico’s ervan, er was onvoldoende toezicht bij het speeltoestel en er waren ook onvoldoende veiligheidsmaatregelen getroffen.”

Vrijspraak

Een medewerker van de speelhal en een begeleidster van het kinderdagverblijf zijn vrijgesproken. Een 29-jarige speelhalmedewerker droeg volgens de rechter geen verantwoordelijkheid voor het beheer van de speelhal en de veiligheidseisen. De 32-jarige begeleidster van het kinderdagverblijf was niet geïnformeerd over de gevaren en heeft daarom geen schuld aan de dood van de kleuter. Het ongeluk gebeurde bovendien zo snel dat zij het onmogelijk had kunnen voorkomen.