Volledig scherm
Rik Grashoff (Groen Links) op het Binnenhof, inzet Marjolein Meijer. © Nico Schouten/ANP, fotobewerking AD

Voorzitter en Kamerlid GroenLinks weg om liefdesrelatie

GroenLinks-voorzitter Marjolein Meijer en Tweede Kamerlid Rik Grashoff van GroenLinks zijn opgestapt wegens de vertrouwensbreuk die is ontstaan nadat was gebleken dat de twee sinds een jaar een liefdesrelatie hebben. Vandaag kwam daar nog eens bij dat ze niet de hele waarheid hebben verteld, aldus de partij.

Meijer en Grashoff biechtten vorige week op dat ze sinds april vorig jaar een relatie hadden. Het leek toen bij een uitbrander te blijven, ook al lag de liefdesverhouding de partij zwaar op de maag omdat Meijer onder meer functioneringsgesprekken met Kamerleden en dus ook met Grashoff moest voeren. Toen de voorzitter die taak neerlegde leek de kou uit de lucht.

Dinsdag kwam het partijbestuur ter ore dat Meijer en Grashoff al voor de Tweede Kamerverkiezingen van vorig jaar samen waren. ,,Dat veroorzaakte een vertrouwensbreuk'', laat GroenLinks weten.

Klaver

Partijleider Jesse Klaver wijst erop dat er vorige week ,,stevig is doorgepraat en indringend gevraagd: is dit het hele verhaal? Als vervolgens blijkt (...) dat de relatie eerder is ontstaan, dan is het vertrouwen beschaamd." De twee hebben daarop hun ontslag aangeboden.

Klaver noemt het ,,klote om op deze manier afscheid te moeten nemen van twee collega's die veel voor onze partij hebben betekend". Het is volgens hem ook ,,niet aan anderen om te oordelen over de liefde tussen twee mensen". Maar ,,wel is het zo dat, in een hecht team dat knokt voor gezamenlijke idealen, je blind op elkaar moet kunnen vertrouwen en zeker moet weten dat iemand de waarheid spreekt."

De partijvoorzitter is met de medebestuursleden ook eindverantwoordelijk voor de selectie van kandidaat-Kamerleden. Zij benoemen de commissie die de kandidatenlijst samenstelt.