Volledig scherm
© ANP

Vorig jaar 18 auto's weginspecteurs aangereden door negeren rode kruizen

18 auto's van weginspecteurs zijn vorig jaar aangereden, terwijl zij een incident aan het afhandelen waren. Dat zijn er zes meer dan een jaar eerder, meldt Rijkswaterstaat.

Rijkswaterstaat spreekt van een zorgelijke ontwikkeling en roept weggebruikers op altijd alert te zijn. De dienst benadrukt dat een rood kruis boven de weg er nooit voor niets staat. Daarom zijn er op bijna veertig plekken langs de wegen borden neergezet met de tekst 'Bij rood kruis: rijstrook DICHT'.

De 260 weginspecteurs zijn na een ongeval vaak als eerste ter plaatse en treffen maatregelen om het verkeer weer te laten doorstromen, schrijft Rijkswaterstaat op haar website. Het tijdelijk afsluiten van een rijstrook middels een rood kruis is een zo’n maatregel. Hulpverleners kunnen zo veilig hun werk doen.

Boetes uitdelen

Het negeren is al langer een probleem. In 2018 werd daarvoor een recordaantal van 1500 boetes uitgeschreven, 40 procent meer dan in 2017. De boete bedraagt 230 euro. De politie controleert scherp, maar daarnaast hebben een aantal weginspecteurs de bevoegdheid gekregen om boetes uit te delen voor het negeren van een kruis. 

De ervaringen met de proef, waarbij eerder 27 inspecteurs een BOA-status kregen, pakte positief uit, aldus Rijkswaterstaat. Daarom is besloten om landelijk 50 weginspecteurs op te leiden. Later dit jaar krijgen nog eens 30 medewerkers hun opleiding en beëdiging. De status is, volgens de inspecteurs, een steun in de rug en vergroot de veiligheid.

  1. Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstranten tegen politiegeweld
    Update

    Dam in Amsterdam bomvol met duizenden demonstran­ten tegen politiege­weld

    In Amsterdam wordt vanaf 17.00 uur vanmiddag gedemonstreerd naar aanleiding van de dood van de zwarte Amerikaanse verdachte George Floyd (46) in Minneapolis. Op foto’s is te zien hoe de hele Dam in het centrum van de hoofdstad bomvol staat met duizenden mensen. De sfeer is goed, maar op Twitter vragen vele mensen zich af of een dergelijke massale bijeenkomst in deze tijden wel zo’n goed idee is. ,,Er is hier geen reden om de demonstratie te beëindigen. De vrijheid van demonstratie is een groot goed in Amsterdam’’, laat burgemeester Halsema via een woordvoerder weten.