Vorst sloopt honderden waterleidingen en meters in Rotterdam

Waterleverancier Evides heeft al 500 meldingen ontvangen van bevroren leidingen in de omgeving van Rotterdam. Monteurs van drinkwaterbedrijven hebben het in het hele land druk met het vervangen van kapotgevroren leidingen en watermeters. 

Politie24 on Twitter

Heeft u last van waterlekkage door gesprongen waterleiding #winter #extreem #koud #vorst bel de loodgieter. U hoeft hier GEEN 112 voor te bellen.

Evides krijgt op dit moment tien tot twaalf keer zoveel meldingen binnen als normaal, vertelt woordvoerster Rianne de Voogt. ,,Vooral leidingen die op de tocht liggen lopen risico. De plekken waar de leidingen de woning binnenkomen zijn vaak minder goed verwarmd. Denk aan de meterkast in de gang, bijvoorbeeld. De wind die vandaag is opgestoken maakt het risico op bevriezing nog groter."

Als de waterleiding bevriest kan het water niet meer naar de kraan stromen en vervolgens kunnen lekkages ontstaan. Als de lekkage binnen de woning zit, zijn woningeigenaren zelf verantwoordelijk voor de kosten. ,,Die kunnen behoorlijk oplopen dus het is goed om vooraf maatregelen te nemen om bevriezing te voorkomen", aldus de Voogt. Evides rekent bijvoorbeeld minimaal 231 euro voor een nieuwe watermeter.