Volledig scherm
Hulpdiensten bij een verkeerschaos die is ontstaan nadat een vrachtwagen was ingereden op een file op de A7. Bij het ongeluk waren verschillende auto's betrokken en zijn meerdere gewonden gevallen. © ANP

Vrachtwagen rijdt in op file bij Joure: één dode

UpdateEen ongeval op de A7 bij Joure heeft vanmiddag aan één persoon het leven gekost. Een vrachtwagen reed bij de Friese plaats in op een file. Het slachtoffer zat in een auto die onder de vrachtwagen terechtkwam en in brand vloog, meldt de politie. Ook in de vrachtwagen brak vervolgens brand uit.

Volledig scherm
Hulpdiensten bij de verkeerschaos die is ontstaan nadat een vrachtwagen was ingereden op een file op de A7. © ANP
Volledig scherm
De verkeersongevallenanalyse doet nader onderzoek naar de precieze toedracht. © anp

Volgens de politie Fryslân heeft een vrachtwagen van het bedrijf Verhagen Transport mogelijk de file op de A7 richting Heereveen over het hoofd gezien. Hij remde te laat en kwam bovenop de personenauto voor hem terecht. In beide wagens ontstond brand. ,,De identiteit van het dodelijk slachtoffer bij ongeval #Joure is nog onbekend en wordt naar verwachting vandaag ook niet meer bekend'', aldus de politie via Twiter.

Ziekenhuis
De vrachtwagenchauffeur is ongedeerd gebleven en is voor verhoor naar het politiebureau gebracht. Ook andere auto's botsten. Hierbij raakte in ieder geval één zwangere vrouw gewond. Zij is inmiddels overgebracht naar het ziekenhuis. De omstanders zijn naar het nabijgelegen hotel Hajé gebracht.

De file ontstond op A7 bij Tijnje vanuit Groningen richting Heerenveen toen een auto over de kop vloog. ,,De bestuurder is goed aanspreekbaar'', laat de politie weten. 

Herstelwerkzaamheden
Even voor 20.30 uur is de A7 vrijgegeven in de richting Afsluitdijk. Rijkswaterstaat verwacht dat de andere rijrichting, naar Heerenveen, nog tot 22.00 uur dicht blijft voor herstelwerkzaamheden.

De politie Friesland vraagt mensen om weg te blijven van de A7. ,,Loop hulpverleners niet in de weg door als ramptoerist te gaan kijken bij ongeval A7", aldus het korps op Twitter. De verkeersongevallenanalyse doet nader onderzoek naar de precieze toedracht.