Volledig scherm
© ANP XTRA

Vrees voor nieuw tekort: ‘pil voor maximaal drie maanden verstrekken’

Nederlandse apotheken hebben van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) het advies gekregen om de merkloze anticonceptiepil niet langer dan drie maanden te verstrekken. Anders kan er mogelijk weer een tekort ontstaan, zo bevestigt KNMP-woordvoerder Dennis Mulkens aan deze site.

,,We moeten waken voor een nieuw tekort’’, zegt Mulkens . ,,Daarom is er tegen apotheken gezegd dat zij niet voor een lange periode moeten verstrekken.’’ Het advies moet nieuwe grote tekorten voorkomen. Voor veel Nederlandse vrouwen was het vanaf afgelopen september heel moeilijk om aan de veelgebruikte anticonceptiepil te komen. Apothekers in heel Nederland kampten met een groot tekort van de merkloze anticonceptiepillen met de werkzame stof Ethinylestradiol/Levonorgestrel. 

Vrouwen kregen daarom maar kleine hoeveelheden mee, soms zelfs maar één strip. Hoewel het erop lijkt dat apotheken nu een inhaalslag maken, is de voorraad van firma’s nog onvoldoende groot om voor bijvoorbeeld een halfjaar te verstrekken. In een Kamerbrief van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport staat dat de voorraden van de anticonceptiepil (levonorgestrel/ethinylestradiol 150/30 µg) nog niet robuust genoeg zijn.  

Het ontstaan van de tekorten heeft meerdere oorzaken, maar de belangrijkste is de prijs van de pil in Nederland. Die ligt relatief laag, waardoor ons land voor producenten niet aantrekkelijk is.

Door de grote vraag ontstonden vorig jaar opmerkelijke situaties. Zo werd de pil op Marktplaats aangeboden, reisden vrouwen af naar België of zetten ze een noodkreet op sociale media. 

Kijk hier hoe jongeren een creatieve draai geven aan het tekort: