Volledig scherm
'Gangsterduo' Antonio en Enise. © ANP

Vriend Antonio gaat getuigen voor Enise B.

Antonio van der P. wordt getuige in het hoger beroep dat zijn vriendin Enise B. heeft aangetekend tegen de celstraf van twaalf jaar die de rechtbank haar eerder oplegde. Dat heeft het gerechtshof in Leeuwarden vandaag besloten na een verzoek van de advocaat van B.

Volgens de verdediging kunnen de verklaringen van Van der P. een ander licht werpen op wat zich in februari 2014 in de woning van een vrouw in Meppel heeft afgespeeld. Enise B. werd in die kwestie veroordeeld voor het medeplegen van poging tot doodslag. De vrouw werd door Van der P. met een mes gestoken in de liesstreek, B. sloeg haar met een pan hard op het hoofd.

Advocaat Peter Plasman wil nu van Van der P. horen wie in het huis wat heeft gedaan ,,omdat dat van belang is voor de strafmaat''. Hij vindt de twaalf jaar voor B. veel te hoog, onder meer omdat zij in tegenstelling tot haar vriend door de rechtbank op ,,enkele cruciale punten'' werd vrijgesproken.

Van der P. en Enise B. trokken vorig jaar een spoor van geweld door Nederland en sloegen toe in het Drentse Echten, Meppel, Lage Mierde (Noord-Brabant) en Enschede. Van der P. is veroordeeld tot 16 jaar gevangenisstraf en ging niet in hoger beroep.


 1. De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’
  PREMIUM

  De niet te stuiten opmars van Farmers Defence Force: ‘Ze moeten naar ons luisteren’

  Voor veel boeren is de geest uit de fles. Geholpen door de acties in de provincies trekken woensdag duizenden agrariërs en medestanders richting RIVM en het Binnenhof in Den Haag om weer aandacht te vragen voor het stikstofbeleid dat in hun ogen niet deugt. Aan de wieg van het protest staat Farmers Defence Force, een jonge beweging die onstuimig groeit en weigert water bij de wijn te doen. Maar er klinkt ook (interne) kritiek op de werkwijze van het nieuwe ‘boerenleger’. ,,We moeten onze hand niet overspelen.’’
 2. Bekende boerenactivist (30) zat in trekker die levensgevaarlijke situatie veroorzaakte, politie rekent op arrestaties
  video

  Bekende boerenacti­vist (30) zat in trekker die levensge­vaar­lij­ke situatie veroorzaak­te, politie rekent op arresta­ties

  Bij het uit de hand gelopen boerenprotest in Groningen is Arjen Schuiling, een van de bekendste boerenactivisten van Nederland, betrokken geraakt bij een levensgevaarlijk incident. Schuiling zat als bijrijder in een tractor die diverse hekken omver ramde en bijna een fietser omver reed. De organisator van het Malieveldprotest betuigt spijt. ,,Ik had uit moeten stappen of eerder in moeten grijpen”, zegt hij tegen deze nieuwssite. De politie onderzoekt het incident en verwacht op korte termijn aanhoudingen te verrichten.