Volledig scherm
© anp

Vriend Tristan van der Vlis niet vervolgd

UpdateEen vriend van Tristan van der Vlis die zou hebben afgeweten van de moordplannen, wordt niet vervolgd. Een psycholoog en een psychiater vinden dat hem niet verweten kan worden dat hij de uitlatingen van Van der Vlis niet serieus heeft genomen. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) maandag laten weten.

De vriend, van wie de identiteit tot nog toe stil is gehouden, zou gebrekkig ontwikkeld zijn en een persoonlijkheidsstoornis hebben. De reclassering adviseerde al om hem geen straf op te leggen.

Van der Vlis schoot twee jaar geleden zijn wapens leeg in winkelcentrum De Ridderhof. Daardoor kwamen 6 mensen om het leven, waarna de dader zelfmoord pleegde bij de kassa's van een supermarkt. Tristan zou tegen de vriend hebben gezegd wat hij van plan was. Het niet melden daarvan geldt als een misdrijf waarop maximaal 1 jaar celstraf staat. Het OM vindt dat de man eigenlijk met dat verhaal naar de politie had moeten stappen. Het is aan de politie en het OM om te beoordelen hoe serieus dat genomen had moeten worden.

Het OM zegt dat Tristan en de vriend in de twee maanden voorafgaand aan de schietpartij geen contact meer met elkaar hadden. Volgens de psycholoog en de psychiater veranderde Tristan juist in deze periode. Die verandering leidde er uiteindelijk toe dat hij de beslissing nam om zijn plannen daadwerkelijk uit te voeren.

 1. Doodslagverdachte en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspillen
  Drama Diemen

  Doodslag­ver­dach­te en acht maanden zwangere vriendin gebruikten drugs en abortuspil­len

  Het Openbaar Ministerie Amsterdam heeft de verdenking tegen oud-pensioendeskundige en financieel expert Dennis van E. verzwaard. Hij wordt nu verdacht van doodslag en ‘abortus onder strafverzwarende omstandigheden’. De 32-jarige Braziliaanse vrouw die vorige maand dood in zijn appartement in Diemen werd gevonden, was zijn vriendin. De vrouw was zwanger van een ongeboren acht maanden oud jongetje, dat ook overleed bij het drama.
 2. LIVE: Rechtszaak IS-vrouwen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  LIVE: Rechtszaak IS-vrou­wen: ‘Alleen de kinderen terughalen is ook een risico’

  Het kabinet wil de Nederlandse jihadvrouwen en hun kinderen écht niet terug en probeert vandaag in de Haagse rechtbank in hoger beroep te voorkomen dat ze moeten worden opgehaald. ,,Terughalen van alleen de kinderen is ook een risico, dat kan tot wrok leiden bij de vrouwen en familie.” Familieleden en advocaten zijn in de rechtbank aanwezig om er voor te pleiten dat de kinderen en de vrouwen juist wel worden teruggehaald. Volg de rechtszaak hieronder via de tweets van verslaggever Cyril Rosman.