Volledig scherm
Henk Krol. © ANP

Vrienden van de Gaykrant leggen beslag op huizen van Henk Krol

Er is vandaag beslag gelegd op twee woningen van 50Plus-Kamerlid Henk Krol. De Stichting Vrienden van de Gaykrant wil dat de politicus opdraait voor ruim twee ton subsidie die het ministerie van Onderwijs terugeist. Het subsidiegeld ging niet alleen naar noodlijdende bedrijven van Krol, maar mogelijk ook naar de website van 50Plus. Krol bestempelt de beschuldiging van misbruik van subsidiegeld als 'complete onzin'.

Dat blijkt uit de beslagleggingstukken die vandaag zijn ingediend bij de rechtbank van Amsterdam.  De huidige bestuurders beweren daarin dat Krol geen deugdelijke administratie heeft bijgehouden, volledig op eigen houtje opereerde en subsidiegeld misbruikte voor zijn noodlijdende bedrijven. Ook loog hij tegen donateurs en medebestuurders dat de stichting erkend was door de Belastingdienst.

Subsidiegeld
Opmerkelijk genoeg is er in de administratie van de stichting ook een factuur opgedoken die gericht is aan 50Plus. Mogelijk is er subsidiegeld gebruikt om de site van 50Plusvan 2012 tot 2013 overeind te houden. Het ministerie van Onderwijs heeft sinds 2008 circa 350.000 euro subsidie gegeven aan de stichting van Krol. Ruim twee ton was bedoeld voor een site voor minderjarige homoseksuele jongeren. Maar na publicaties in deze krant bleek dat subsidiegeld naar de bedrijven van Krol vloeide.

Na onderzoek door het ministerie trok de accountant met terugwerkende kracht zijn goedkeurende verklaring in. Het ministerie wil nu twee ton subsidie terug. De stichting eist 225.000 euro van Krol. Om die reden is er beslag gelegd op zijn huizen in Amsterdam en Den Haag.

Reactie Krol
Krol bestempelt de beschuldiging van misbruik van subsidiegeld als 'complete onzin'. 'De website van 50PLUS is niet gemaakt door de SVGK, maar door een vriendin van een toenmalig bestuurslid en later door een webbouwer uit ik meen Den Bosch. Iemand die ik niet kende", reageert Krol. Over de beslaglegging is hem niets bekend. 'Ik maak me er geen zorg over.'