Vrienden van mishandelde ober naar Nederland

VideoVrienden en familieleden van de Praagse ober Mirek, die door Nederlanders werd mishandeld, komen volgende week naar Nederland. 

Ze willen hier hun 'eigen onderzoek' naar de daders doen om hun vriend te helpen. Dat laat een woordvoerder van de familie aan het ANP weten. ,,Ik kom nu voor Miroslav in actie. Hij weet precies wat we aan het doen zijn.'' Wat dat eigen onderzoek inhoudt, is nog onduidelijk.

De woordvoerder heeft eerder al gezegd dat de familie van de ober in shock is. ,,Als agent of brandweerman houden jij en je gezin er rekening mee dat gevaar bestaat. Maar dit hoort niet bij de beroepsomschrijving in de horeca'', zei hij.

Mirek ligt nog steeds op de intensive care van een ziekenhuis in Praag, maar is inmiddels stabiel, bij bewustzijn en buiten levensgevaar. Volgens de familiewoordvoerder heeft de man onder meer een hersenbloeding opgelopen en is zijn kaak op drie plaatsen gebroken.

Quote

Misschien is hij blijvend invalide.

Familiewoordvoerder van Mirek

,,Misschien is hij blijvend invalide'' en er is een kans dat hij voorgoed blind is aan een oog. ,,Hij was bijna overleden door de klappen op zijn hoofd. Hij kwam erg dicht bij de dood. Alleen door geluk heeft hij overleefd. Psychisch is hij ook niet in de beste toestand. Het enige wat hij wil, is beter worden en teruggaan naar zijn vrouw en kind. Maar het herstel kan zeker een jaar duren'', zegt de familiewoordvoerder.

Quote

Mirek kreeg tien klappen en meerdere schoppen tegen zijn hoofd.

Familiewoordvoerder van Mirek

De ober werd vorige week zaterdag door een groep Nederlanders in elkaar geslagen. Op camerabeelden die de Tsjechische politie verspreidde om de mannen te kunnen arresteren, zie je Mirek op de grond vallen. Daarna slaat de Haagse sportinstructeur Armin N. vele malen in op het gezicht van Mirek. Ook wordt de liggende ober enkele malen in zijn rug geschopt.

De ruzie zou zijn ontstaan omdat de obers niet wilden dat de groep zelf meegenomen drank op het terras van Polpo zou nuttigen. De woordvoerder van de familie zegt: ,,Ze dronken hun eigen alcohol op het terras, waren luidruchtig en spuugden naar andere gasten. Een andere ober zei dat ze moesten vertrekken. Vervolgens schopten ze stoelen omver en brak het gevecht uit. Mirek kreeg tien klappen en meerdere schoppen tegen zijn hoofd.''

Relschoppers

De avond ervoor zouden de Nederlanders ook al iemand hebben mishandeld op een andere plek in het centrum van Praag. ,,Ze vielen een man en zijn vriendin aan. De man moest naar het ziekenhuis voor hechtingen.''

De zeven Nederlanders van 24 tot 32 jaar oud werden opgepakt. Drie van hen kregen voorwaardelijke celstraffen. Ze zijn Tsjechië uitgezet en mogen het land de komende vijf jaar niet meer in. Twee verdachten werden snel vrijgelaten en twee anderen zitten nog vast, in afwachting van hun berechting.

Volledig scherm
Ober Mirek waarschuwt de aanvallers, vlak voordat hij zelf tegen de vlakte gaat. © AD