Volledig scherm
Inzet: Borst op 17 januari met haar jarige vriendin Katrien Kroes. © ANP, inzet privéfoto

Vriendinnen Els Borst vonden lichaam bij haar auto

Het is een raadsel hoe en wanneer oud-minister Els Borst is overleden. De politie denkt aan een misdrijf of een noodlottig ongeluk. Ze nam zondag de telefoon niet meer op, zegt de vrouw die haar maandagavond vond, vriendin Katrien Kroes.

 
Misschien is Els gestruikeld, misschien is het een misdrijf
Katrien Kroes

Al zondagmiddag ontstond bij Kroes een enigszins onaangenaam gevoel, zegt ze, terugkijkend op de afgelopen dagen. Om 4 uur begon een huisconcert van het Matangi Strijkkwartet, iets verderop in Bilthoven, al tientallen jaren de woonplaats van Borst. Veertig mensen kwamen uit alle windstreken om het concert te horen, onder het genot van een hapje en een glas wijn. Borst zou er ook zijn. 'Normaal gesproken is ze altijd zo punctueel. Het is helemaal niets voor haar niet af te zeggen. Ik heb haar ook nog gebeld. Ze nam niet op, ik heb haar voicemail ingesproken,' zegt Kroes gelaten.

Goede gezondheid
Nu was Borst met haar 81 jaar nog altijd zo druk, dat Kroes niet meteen aan de bel trok. 'Ze zit in allerlei besturen en stichtingen. Stivoro, KWF, Alpe d'HuZes, Helen Dowling Instituut. En ze heeft het druk met haar familie.' Borst was ook in goede gezondheid. Zaterdag was het D66-erelid nog aanwezig op het landelijke partijcongres.

Maar toen de oud-minister, die de euthanasiewet invoerde, oud-hoogleraar, oud-vicepremier en oud-ziekenhuisdirecteur, een dag later nog niet had teruggebeld, werd Kroes pas echt ongerust. Met trillende vingers blikt ze terug op het moment: 'Ik hoorde maar niets. Maandagochtend ga ik naar mijn moeder, 's middags belde ze me altijd om te horen hoe het met haar is.' Om 17.58 maandagmiddag pakte Kroes de telefoon en belde de minister van staat nog eens op. Om weer geen gehoor te krijgen.

Borst woont in een rustige, groene villawijk in Bilthoven-Noord. Kroes leerde haar kennen via haar man, Paul Doucet. Hij was fractievoorzitter van D66 in Bilthoven, en Borst was erg actief in de partij. Ze wonen op twee steenworpen afstand van elkaar, dus ging de 69-jarige Kroes op onderzoek uit. 'Er waren net bordjes rondgebracht voor de verkiezingen. Wij hadden het in de tuin staan. Bij Els stond het bordje niet. Dat was niets voor haar.'

Luguber
'Het was donker, er was slecht licht, akelig weer. Luguber.' Op dat moment belde een vriendin, met wie Kroes en Borst bijna iedere week gingen nordic walken in de bossen rond Bilthoven. 'Ze was ook ongerust en zei: ik kom ook. Samen gingen we erheen. De voordeur was dicht, maar de garagedeur open. Vanaf de weg had je wel kunnen zien dat er iets mis was.' Uiteindelijk vonden de vriendinnen haar tussen de auto en de garage van haar kapitale huis. Verdere details wil Kroes niet geven, om het politieonderzoek niet te verstoren.

De politie sluit een natuurlijke dood uit, iets wat volgens woordvoerder Aling aan het lichaam was te zien. Kroes: 'Misschien is ze niet goed geworden en gevallen. Misschien is ze gestruikeld. Misschien is het een misdrijf.' Op de mogelijkheid dat ze een inbreker zou hebben betrapt, die buren in de wijk opperen, kan en wil ze niet reageren. 'Alles is mogelijk, maar ik weet het niet. Er wordt heel veel ingebroken hier, dat wel. Een paar jaar geleden is mijn laptop gestolen. En later stond er een vreemde vent voor het raam, die in slecht Nederlands iets stond te roepen. Ik heb hem eruit gebonjourd, maar het was wel heel raar.'

De politie hoopt vandaag meer duidelijkheid te geven. Gistermiddag is sectie verricht op het lichaam. De resultaten worden vergeleken met de uitkomsten van het forensisch onderzoek. Die vergelijking moet meer duidelijk maken over de doodsoorzaak van de 'bijzondere en prominente' Bilthovense, zoals burgemeester Arjen Gerritsen het gisteren zei.

  1. Handen Nederlandse steenhouwer jeuken om Notre-Dame aan te pakken
    PREMIUM

    Handen Nederland­se steenhou­wer jeuken om No­tre-Da­me aan te pakken

    Roderick Nijenhuis’ handen jeuken. De commercieel directeur en natuursteendeskundige van de firma Slotboom Steenhouwers uit Winterswijk zou dolgraag betrokken raken bij de restauratie van de Notre-Dame in Parijs. Gothische ornamenten gedetailleerd reconstrueren? ,,Kom maar door met die klus”, staat de 50-jarige specialist nu al te popelen. Alleen de ingestorte vieringstoren uit 1846 hoeft wat hem betreft niet terug. ,,Die ranke spits was niks anders dan een bouwkundig orgasme van de Franse architect Eugène Viollet-le-Duc.”