Volledig scherm
PREMIUM
Frank en Brenda Giltay. © gratis

Vrij spel in de politietop voor 'zorgenkindje' Giltay

reconstructieDrankmisbruik, geldsmijterij en vriendjespolitiek. Frank Giltay groeide uit tot 'zorgenkindje' van de politietop. Hoe kon de voorzitter van de centrale ondernemingsraad zolang aanblijven? Dankzij de steun van de top, blijkt uit vertrouwelijke stukken die deze krant heeft ingezien.

Quote

Dit is zeker niet het laatste onderzoek naar deze affaire

Ronald van Raak, Kamerlid SP

In juni 2015 zit Frank Giltay flink in de financiële problemen. Hij heeft net een nieuw huis in Almere gekocht, maar is zijn oude woning nog niet kwijt. De dubbele woonlasten (totale hypotheekwaarde: 814.500 euro) kan hij niet ophoesten. Ten einde raad klopt hij aan bij zijn hoogste baas, korpschef Gerard Bouman van de Nationale Politie. Giltay vertelt dat hij 4.000 euro nodig heeft en het nergens anders kan lenen. Zonder aarzeling maakt Bouman het geld over, zo blijkt uit geheime documenten.

De privélening tekent de nauwe band tussen de voorzitter van de centrale ondernemingsraad (cor) en de politiebaas. Giltay en Bouman trekken veelvuldig samen op tijdens de grootste overheidsreorganisatie ooit: de vorming van één landelijk politiekorps. Ze dineren samen. Niet zelden zijn andere cor-leden verrast als Giltay ineens instemt met een voorstel van de politietop, zonder dat eerst te hebben overlegd.