Volledig scherm
Humeyra. © Eigen Foto

Vrijgelaten tweede verdachte in moordzaak Humeyra ging al vaker weer snel in de fout

Mohammed Al-M., de vandaag vrijgelaten medeverdachte van de moord op de Rotterdamse Humeyra, heeft een flink strafblad. Ook zat hij vlak voor de moord nog vast omdat hij in zijn proeftijd na een eerdere zaak alweer de fout was ingegaan.

Volledig scherm
Nelleke Stolk, advocaat (m) van de nabestaanden komt aan met familie en vrienden van de vermoorde Humeyra Ergincanli. © ANP

Mohammed Al-M. (25) zat in dezelfde auto toen Bekir E. (32) naar Humeyra’s school reed op de dag dat Bekir haar daar doodschoot. Ook Mohammed zat daarna een half jaar in voorarrest. Vooral omdat Bekir na zijn aanhouding met een ontvoeringsverhaal op de proppen kwam: hij wilde zijn ex-liefje (die hem had gedumpt toen ze ontdekte hoe oud hij is) eigenlijk niet doodschieten, maar kidnappen. En Mohammed wist daarvan.

Maar Bekir E. heeft het ontvoeringsverhaal inmiddels weer grotendeels ingetrokken. Er was ‘wel eens’ gesproken over ontvoering, maar er was geen plan daartoe op die fatale 18de december 2018. Daarmee viel voor justitie de meest belastende verklaring weg om ook Mohammed langer vast te houden. Zijn voorlopige hechtenis werd vandaag opgeheven.

Maar hoe lang de tweede verdachte in de geruchtmakende moord op Humeyra op vrije voeten blijft, is de vraag. Mohammed werd in het verleden al meerdere keren veroordeeld. Sterker: op de dag dat Humeyra werd doodgeschoten, had Mohammed zomaar in de cel kunnen zitten. Hij was in september 2018 immers opgepakt voor het met een pistool bedreigen van een vriend van zijn ex-vriendin. En voor stalken.

Bovendien zat Mohammed Al-M. op dat moment nog in zijn proeftijd van een veroordeling uit juli 2017. Toen werd hij in hoger beroep veroordeeld tot tien maanden cel waarvan vijf voorwaardelijk vanwege het doorgeladen wapen waarmee hij rondliep. En ook dát feit pleegde hij in een proeftijd van weer twee andere veroordelingen. Vandaar die stevige straf van tien maanden voor Mohammed, die een zorgwekkend persoon werd genoemd. Ook moest hij zich laten behandelen en begeleid gaan wonen.

Genoeg redenen voor justitie om hem in september 2018 dus wéér op te sluiten: in elk geval leek hij alvast die vijf maanden voorwaardelijk cel te moeten uitzitten, omdat hij met een pistool had staan zwaaien in zijn proeftijd. De rechtbank liet het echter bij twee maanden, omdat hij voor die bedreiging nog niet was veroordeeld. Enkele weken voor de moord op Humeyra, was Mohammed al-M. dus weer vrij.

Ondanks de opeenstapeling van straffen, verzette de officier van justitie zich vandaag niet tegen het opheffen van zijn voorlopige hechtenis. ,,Eerst moet er genoeg bewijs zijn in deze zaak om hem vast te houden, pas daarna kijken we naar andere gronden, zoals een strafblad”, aldus de persofficier van justitie. 

Hoofdverdachte Bekir E. blijft wel in hechtenis. Mohammed Al-M. blijft ook verdachte. 6 september gaat de zaak verder.