Vrijspraak in zaak 'moord zonder lijk'
Het gerechtshof in Leeuwarden heeft vandaag de 40-jarige Cafer G. vrijgesproken. Hij werd verdacht van het doden van Michael de Vrieze uit Burum in 2010. Het lichaam van de 45-jarige Fries is nooit gevonden.
Volgens het hof is er onvoldoende bewijs voor doodslag, waarvoor hij in 2013 door de rechtbank in Groningen was veroordeeld. G. kreeg destijds een celstraf van twaalf jaar opgelegd.
Uit nader bloedonderzoek door het Nederlands Forensisch Instituut kan niet met zekerheid worden vastgesteld dat er een misdrijf heeft plaatsgevonden, aldus het hof. Door het Openbaar Ministerie was in hoger beroep opnieuw twaalf jaar geëist.
Bloed
De Vrieze, een fanatiek schaker die sinds 11 april 2010 werd vermist, en G. deelden een woning in Groningen. Het hof volgt de lezing van het NFI dat weinig bloed in de woning had aangetroffen, maximaal een kwart van een borrelglas. Een bloedsporenexpert van de politie stelde op zitting twee weken geleden dat er juist zoveel bloed was gevonden, dat sprake moet zijn geweest van een misdrijf. Het OM deelde die visie.
De beroepszaak zou al in oktober vorig jaar worden behandeld. In de aanloop naar die zitting ontkrachtte nader onderzoek van het NFI het oordeel van de Groninger rechtbank. G. mocht het hoger beroep buiten de cel afwachten en werd door de vreemdelingendienst als ongewenste vreemdeling naar Turkije gebracht.
G. heeft de Turkse nationaliteit. Hij was twee weken geleden niet bij de inhoudelijke behandeling. Voor het bijwonen moest G. in vreemdelingenbewaring, wat hij weigerde. Ook zijn advocaat was afwezig omdat er volgens hem geen sprake is van een eerlijk proces. Dit werd woensdag door het hof verworpen.
Het hof deelt de mening van het NFI dat uit de aangetroffen bloedsporen van De Vrieze niet valt op te maken in welke volgorde activiteiten in de woning hebben plaatsgevonden en op welke plek er bloed zou zijn verloren. Een misdrijf is mogelijk, aldus het hof, maar dit kan door de bloedsporen niet onomstotelijk vastgesteld worden. Het OM laat weten naar het arrest te kijken en beslist binnen twee weken of het in cassatie gaat.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
10
Inbraken gebeuren in allerlei soorten woningen en buurten: zo laat je je huis veilig achter
-
asielbeleid
Kan Rutte een crisis voorkomen? ‘Het is een onhoudbare situatie’
Een deel van de VVD is het wachten beu en eist een strenger asielbeleid. Oók als dat tot de val van het kabinet leidt. Bewindspersonen van andere partijen vragen zich af of Mark Rutte een crisis kan voorkomen. -
Op het allerlaatste moment ging het nog bijna mis met de pensioenwet
Na vijftien jaar discussie is de knoop doorgehakt: er komt een nieuw pensioenstelsel. Maar het ging op het laatste moment nog bijna mis... -
brandbrief45
NS-personeel slaat alarm over toenemend geweld in treinen: ‘Wachten is op een dodelijk slachtoffer’
Het rijdend personeel van NS is zo bezorgd over de toenemende agressie in treinen dat het donderdag een brandbrief aan topman Wouter Koolmees heeft aangeboden. Ze vrezen dat er doden kunnen vallen als er niet snel iets gebeurt. -
PREMIUMWaarvan Akte
Met kneepjes passen we zijn testament aan, drie dagen later krijg ik bericht van zijn overlijden
Wat als een cliënt nog helder van geest is, maar niet kan praten? Deze notaris lost het op met kneepjes in de hand. Een kneepje is 'ja’, twee kneepjes ‘nee’. Elke week tekent journalist Johan Nebbeling waargebeurde voorvallen uit de notarispraktijk op in deze rubriek.
-
Romy Monteiro verkozen tot mooiste vrouw van Nederland, deze atleet is de mooiste sportvrouw
-
-
-
Met video
Kaag nog niet klaar met KLM na coronasteun: ‘Het is gewoon onvoldoende’
Het kabinet is nog niet klaar met KLM, dat er van wordt beschuldigd dat het niet goed is omgegaan met de coronasteun die de vliegmaatschappij kreeg. Extern juridisch onderzoek moet uitwijzen of het zin heeft als het kabinet naar de rechter stapt. -
PREMIUMEnergierekening
Frank: ‘De elektrische auto verbruikt per maand net zoveel als ons huis in de wintermaanden’
Frank Deleij (44) uit Alphen aan den Rijn investeerde flink en ging van het gas af: ,,Het geeft soms bijna een soort schuldgevoel.’’ Hoeveel geld besteed jij aan energie in huis? Hoe probeer je de kosten omlaag te brengen? Deze vragen stellen we elke week aan een Nederlander.