Kampvuur om het vuur gitaar bij open vuur
Shutterstock
Volledig scherm
Kampvuur om het vuur gitaar bij open vuur Shutterstock © Shutterstock

Vrijspraak voor leider die scouts brandmerkte, OM in beroep

De 23-jarige scoutingleider M.B. uit Goes, die tijdens een zomerkamp drie kinderen brandmerkte, is vandaag vrijgesproken door de rechtbank in Middelburg. De rechter bepaalde dat B. weliswaar onvoorzichtig was geweest, maar dat hij geen opzet heeft gehad om de kinderen te verwonden, zoals de beschuldiging luidde. Het Openbaar Ministerie (OM) gaat tegen de uitspraak in beroep. 

B. verwondde in de zomer van vorig jaar de drie kinderen (twee van 11 en één van 13 jaar oud) tijdens een zomerkamp van de scoutinggroep Frans Naerebout uit Goes in Vlaanderen. Volgens traditie worden tijdens zo'n kamp kinderen ontgroend, waarna ze zich een echte 'zeeverkenner' mogen noemen. Tijdens dat ritueel krijgen de scouts een brandijzer met inkt tegen hun rug gedrukt, waardoor ze 'gestempeld' worden. Er komt ook vuur aan te pas om het echt te laten lijken, maar het ijzer komt daar normaal gesproken niet bij in de buurt.

Bij de drie kinderen bleek het ijzer echter gloeiend heet, waardoor ze brandwonden opliepen. B. heeft steeds ontkend dat hij dat doorhad. Omdat hij controleerde of de stempelpook heet was geworden, heeft hij het letsel niet bewust veroorzaakt, aldus de rechtbank.

Het gegil en later ook de klachten van de kinderen werden vervolgens enkele dagen weggewoven. Pas na een paar dagen smeerden begeleiders wat zalf op de brandwonden. Na de komst van bestuursleden van de scouting werd ingegrepen. B. staat sindsdien op non-actief bij de scouting. 

FN

De kinderen hebben sindsdien de letters FN (voor Frans Naerebout) op hun rug staan. Pas als ze volwassen zijn, kan daar door middel van plastische chirurgie mogelijk iets aan gedaan worden. 

De officier van justitie eiste vorige maand zeven maanden cel, waarvan drie voorwaardelijk tegen B. Twee slachtoffers hebben ook een schadeclaim ingediend. Die zaak wordt apart afgehandeld.

Advocaat Dick Olie van de verdachte scoutleider reageerde tevreden op de uitspraak. ,,Hij heeft nooit de bedoeling gehad om brandwonden te veroorzaken. Het was gewoon een stomme fout en dat heeft de rechtbank goed gezien'', reageerde hij.

Het Openbaar Ministerie (OM) gaat in beroep tegen de vrijspraak omdat ze het oordeel ,,onbegrijpelijk" vindt en meent dat er wel degelijk opzet in het spel was.