Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vrijwel alle van fraude verdachte melkveebedrijven weer vrijgegeven

Vrijwel alle 2200 melkveebedrijven waarvan de administratie niet op orde was, zijn weer vrijgegeven. Daar mogen de boeren weer koeien aan- en afvoeren. Nog 41 boerderijen zijn geblokkeerd, aldus minister Carola Schouten van Landbouw.

De situatie bij die 41 boerderijen is complex en de veehouder moet extra inspanningen leveren om de registratie van runderen en kalveren weer op orde te brengen, laat de bewindsvrouw weten.

De melkveehouders was een blokkade opgelegd omdat ze leken te hebben gesjoemeld met hun administratie. Sommige melkkoeien waren opgegeven als koeien die nog niet gekalfd hebben en geen melk geven. Dat is voor een boer aantrekkelijk, omdat die bij de mestregels minder zwaar meetellen. Sommige boeren schreven de kalfjes van de melkkoeien toe aan een andere net bevallen koe, die ze opgaven als moeder van een meerling. Ze willen daarmee de mestregels omzeilen.

Naheffing

Inmiddels zijn 42 andere bedrijven geblokkeerd in een nieuwe fase van het onderzoek naar gesjoemel. Daarbij gaat het om boeren met melkkoeien die volgens de registratie nog helemaal geen kalf kregen, maar dan zou zo'n koe ook geen melk kunnen geven. Bedrijven met onregelmatigheden krijgen een naheffing.