Volledig scherm
Een kind van drie jaar oud werd gisteravond neergestoken aan de Admiraal de Ruyterlaan in Uithoorn. © Petershotnews.nl

Vrouw die Kim (3) neerstak moest zelf drie kinderen afstaan

UpdateHet driejarige meisje Kim uit Uithoorn, dat gisteren gewond raakte bij een steekincident, werd aangevallen door een vrouw die hemelsbreed 500 meter verderop woont. Mien S. - die zichzelf Merel noemde - raakte de afgelopen 1,5 jaar haar drie eigen kinderen kwijt na ruzies en verwaarlozing. Zij pleegde na haar daad zelfmoord. 

'Merel' S. was op bezoek bij Mandy, de moeder van slachtoffertje Kim en een iets ouder zoontje. Toen alleenstaande moeder Mandy naar buiten ging om een sigaretje te roken, stak Merel het kind neer. 

,,We hoorden een enorm gegil,'' zegt een buurvrouw van Mandy. ,,Gek genoeg was dat gegil van de vrouw die heeft gestoken. Die draaide ineens door. Ze heeft na het steken gewoon een fiets gepakt uit de tuin en ging er gillend vandoor. Gelukkig begreep ik van een oma van Kim dat ze buiten levensgevaar is. Ze is vijf keer gestoken. Mandy is nu steeds bij Kim in het ziekenhuis.''

Wie de vrouw is die Kim heeft gestoken, weet de buurvrouw niet. ,,Het is iemand die hier een paar straten verderop woont. Ze zou ook kinderen hebben die haar zijn afgenomen. Dat zal er wel mee te maken hebben,'' vertelt de buurvrouw. ,,Ze schijnt voor het steken geroepen te hebben 'dit is voor mijn kinderen'. Ze was echt doorgedraaid. Dat gegil van haar was echt beangstigend.''

Dat Merel onlangs haar drie kinderen, een 17-jarige jongen en een tweeling van 7 jaar oud, moest afstaan, klopt, zegt een van Merels straatgenoten. Dit zou zijn gebeurd na uit de hand lopende ruzies met haar tienerzoon én nadat ze de tweeling op het schoolplein liet staan. De twee vaders van de drie kinderen zijn niet in beeld. Een zou zijn overleden. De andere vader (van de 17-jarige) zou niks met Merel te maken willen hebben en daarom ook zijn zoon uit de weg gaan.

Quote

Ze heeft na het steken gewoon een fiets gepakt uit de tuin en ging er gillend vandoor

Merel heeft net vorige maand officieel getekend voor de uithuisplaatsing van haar oudste zoon, die regelmatig door buurtbewoners werd opgevangen als hij na een ruzie met zijn moeder weer eens de straat werd opgestuurd. De tienerzoon woonde zelfs maandenlang bij een gezin vlak in de buurt, omdat het bij zijn eigen moeder niet ging. Inmiddels woont de jongen in een begeleid wonen-traject in Brabant.

Gele fiets

Merel ging er gelijk na het neersteken van de kleine Kim vandoor op een gele fiets. De politie begon onmiddellijk een zoektocht waarbij ook een helikopter werd ingezet. Vanuit het toestel zagen agenten de vrouw later op een afdak tussen twee flats liggen. Ze was van een van de gebouwen gesprongen. Haar gele fiets stond beneden. Reanimatiepogingen mochten niet baten.

Volgens buurtbewoners had Merel psychische problemen, paniekstoornissen en borderline en was het een gejaagde en opgefokte vrouw. ,,Ze gaf altijd iedereen overal de schuld van. Zelfs haar oudste zoon kreeg er de schuld van dat de tweeling uit huis was geplaatst. Ze stond al een tijd op ontploffen.'' 

Waarschijnlijk kende Merel Mandy omdat hun kinderen op dezelfde school zaten. Waardoor Merel precies doordraaide bij Mandy thuis, is nog onduidelijk.

Grote indruk

Quote

Het incident heeft grote indruk gemaakt in Uithoorn, op bekenden van de beide gezinnen, maar ook op getuigen en anderen

Dagmar Oudshoorn-Tinga, burgemeester

De alleenstaande Merel (die ergens in de 40 jaar moet zijn) was bekend bij hulporganisaties en de politie, aldus de woordvoerder. De gemeente onderzoekt samen met politie en de betrokken zorgpartners uit wat er precies is gebeurd.

Burgemeester Dagmar Oudshoorn-Tinga: ,,Ons medeleven gaat uit naar het slachtoffertje en haar gezin, maar ook naar de familie en nabestaanden van de dader. We wensen hen allen veel sterkte bij het verwerken van deze afschuwelijke gebeurtenis en bieden onze hulp aan. Het incident heeft grote indruk gemaakt in Uithoorn, op bekenden van de beide gezinnen, maar ook op getuigen en anderen. Ook voor hen is hulp beschikbaar, als ze daar behoefte aan hebben.”

Het meisje is volgens de burgemeester behandeld in het ziekenhuis, en maakt het naar omstandigheden goed.