Volledig scherm
Beeld van de jongen op Amsterdam Centraal © Politie

Vrouw die kind op Amsterdam CS achterliet aangehouden

De vrouw die zondag een vijfjarig jongetje alleen op Amsterdam CS achterliet is aangehouden. Dat meldt de politie.

De vrouw kon op straat in Amsterdam worden aangehouden dankzij tips van alerte burgers. Wie ze is en wat de relatie is met het jongetje, moet nog worden uitgezocht. Ze moet nog worden verhoord.

De politie kwam de vrouw op het spoor nadat camerabeelden van haar waren getoond. Op het beeldmateriaal is te zien dat de vrouw met twee rolkoffers door Amsterdam Centraal Station loopt. Daarop kwamen verscheidene tips binnen. Gecombineerd met de informatie die de politie zelf al had, leidde dat vandaag tot de aanhouding van de vrouw.

Het jongetje, dat vermoedelijk zo'n vier of vijf jaar oud is, is inmiddels opgevangen in een pleeggezin en maakt het goed. Hij sprak geen woord sinds hij was gevonden en was niet als vermist opgegeven. Meerdere tolken probeerden tevergeefs met het jongetje te communiceren. ,,Een ongebruikelijke zaak", aldus een woordvoerder van de politie Amsterdam vanmorgen. De Raad voor de Kinderbescherming doet onderzoek naar wat het best is voor het kind.

Volgens deskundigen kan het niet anders dan dat er een enorm drama achter schuilt. ,,Zo’n stap zet je niet zomaar”, zegt Barbara Muller (45), oprichtster van stichting De Beschermde Wieg. Astrid Werdmuller van Stichting Fiom (gespecialiseerd in ongewenste zwangerschappen): ,,De vrouw die naast het jongetje loopt, bijna hand in hand, hoeft niet de moeder te zijn. We weten niet wat er achter zit.''

Niet de eerste keer

Het is niet de eerste keer dat een kind wordt achtergelaten op Amsterdam Centraal. In 2002 werd er een 6-jarig Chinees jongetje genaamd Luca achtergelaten in een fastfoodrestaurant. Zijn moeder, uiteindelijk veroordeeld tot drie maanden cel, liet het ventje achter omdat een Chinese priester haar had gewaarschuwd dat het slecht met jongetje af zou lopen. Luca zou worden belaagd door de geest van een overleden familielid. De voorspellingen kwamen volgens haar uit: Luca was vaak ziek, verloor al zijn haar en kampte ook met psychische problemen.

Luca zelf kwam in een pleeggezin terecht in Amsterdam. Zo'n anderhalf jaar later verhuisde hij naar Italië, waar hij samen met vier andere pleegkinderen opgroeide.

In 2003 was het opnieuw raak. Ook toen werd een kind met een Chinees uiterlijk en zonder haren gevonden op het station. Na enkele weken speurwerk bleek een 19-jarige vrouw uit een asielzoekerscentrum de moeder van het zeven maanden oude kind. De verwarde vrouw hoefde uiteindelijk niet de cel in