Schoonmaakster in veerboot-kantoor Den Helder gijzelde 'collega'

UpdateDe gijzelneemster die vanmorgen angst en paniek veroorzaakte in het TESO-kantoor in Den Helder hield een collega onder bedreiging van een mes gevangen.

De gijzelneemster, een 47-jarige vrouw uit Breezand bij Den Helder, pakte volgens de bronnen eerst een 33-jarige vrouw vast en gijzelde haar met een mes op haar keel. Daarna gijzelde de Breezandse een tweede vrouw, een collega van het schoonmaakbedrijf Asito, terwijl ze een mes in haar nek gedrukt hield. 

De twee zijn schoonmaaksters en waren met een groep collega's voor hun werk op weg naar een bungalowpark op Texel. Daar maken ze op vrijdag schoon. ,,Het is gissen voor ons waarom deze dame dit deed. Ze is om een - voor ons  - onbekende reden verward geraakt vanochtend'', aldus Sander Haas, woordvoerder van Asito.

,,Er waren een aantal collega's die het zagen gebeuren'', bevestigt Haas. ,,Ze zijn enorm geschrokken. We hebben de club bij elkaar geroepen en zetten Slachtofferhulp in.''

De verdachte werd na een uur overmeesterd en het slachtoffer bleef ongedeerd. De verdachte is meegenomen naar het politiebureau. De politie kan vandaag evenmin iets zeggen over de achtergrond. ,,De verdachte is zo in de war is dat ze eerst tot rust moet komen voordat ze kan worden gehoord. Dat gaat vandaag niet meer gebeuren'', laat een woordvoerder van de politie weten.

Doden

De gijzeling vond plaats bij het kantoor van TESO, de veerpont die vaart tussen Den Helder en Texel, en begon vanochtend rond half tien. De vrouw had een groot mes bij zich en dreigde haar tweede gijzelaar vrouw te doden. Een woordvoerder van de politie zei dat het lastig was de gijzelnemer te kalmeren, ook omdat ze hevig geëmotioneerd was. De politie wist de gijzelneemster omstreeks 10.45 uur te overmeesteren. 

Aanvankelijk werd gemeld dat de vrouw met het mes Portugees sprak, maar op een filmpje op Twitter van een ooggetuige is te horen dat ze Engels schreeuwt. De vrouw roept iets over haar broer en over Brazilië, maar wat haar motief was, is niet duidelijk. Volgens een politiewoordvoerster was er een tolk onderweg die Portugees spreekt, omdat communiceren in het Engels niets opleverde.

Volledig scherm
Bij het kantoor van de veerboot in Den Helder werd een vrouw gegijzeld. © ANP

Veerdienst

TESO legde de veerdienst tussen Texel en Den Helder korte tijd stil.