Vrouw in bijstand die boodschappen van moeder kreeg moet toch nog 2835 euro terugbetalen
Hoger beroepEen inwoner van Wijdemeren (Noord-Holland) hoeft een terugvordering van ruim 7000 euro voor het aannemen van boodschappen van haar moeder terwijl ze in de bijstand zat, maar gedeeltelijk te betalen. De rechter heeft in hoger beroep de vordering vanochtend verlaagd naar 2835 euro.
De gemeente Wijdemeren vorderde ruim 7000 euro aan bijstand terug van een inwoner omdat zij wekelijks boodschappen ontving van haar moeder. De vrouw schond volgens de gemeente de inlichtingenplicht door dit niet te melden. De waarde van de boodschappen werd daarom in mindering gebracht op de bijstandsnorm.
Volgens de rechter had de vrouw inderdaad moeten melden dat zij structureel boodschappen ontving. Het was dan ook terecht dat de gemeente haar bijstand verlaagde. Maar Wijdemeren leverde niet genoeg bewijs voor het terugvorderen van het bedrag van ruim 7000 euro, zegt de rechter. De gemeente ging uit van drie jaren van te veel ontvangen bijstand, maar kan die periode niet hard maken. De vrouw moet nu één jaar aan te veel ontvangen bijstand terugbetalen. Daarom verlaagt de rechter de terugvordering naar 2835 euro.
,,Mijn cliënt is opgelucht”, laat advocaat Melike Pinarci Cinar weten. ,,Na drie jaar van strijden kan zij de zaak nu achter zich laten en verder met haar leven. De afgelopen jaren heeft ze veel stress en frustratie gehad door deze zaak. Ze is erg blij met de uitspraak.”
De rechter oordeelde ook dat Wijdemeren een schadevergoeding van 200 euro aan de vrouw moet betalen vanwege een onrechtmatig huisbezoek waarbij de gemeente de woonsituatie van de vrouw wilde controleren. De rechter vond dat daar geen geldige reden voor was. Daarnaast moet de gemeente de proceskosten van de vrouw vergoeden.
Wethouder Van Rijn laat op de website van de gemeente Wijdemeren weten zich te kunnen vinden in de uitspraak: ,,Het is goed dat we de zaak nu kunnen afsluiten. Het is voor alle partijen een zaak met veel impact. De uitspraak is heel helder, waardoor wij ons allemaal kunnen richten op de toekomst”.
Tekst gaat door onder afbeelding.
Veel kritiek
De terugvordering van het bijstandsgeld heeft tot veel kritiek en media-aandacht geleid. Toch bleef de gemeente Wijdemeren bij het standpunt dat de terugvordering terecht was. Eerder dit jaar liet Wijdemeren een persverklaring uitgaan waarin te lezen was dat het bijstandsgeld werd besteed aan een auto en motor, beide uit het ‘duurdere segment’. Daardoor zou het geld niet gebruikt zijn waarvoor het bedoeld was: ‘kosten voor eerste levensonderhoud.’
Advocaat Cinar bestrijdt dat argument. Haar cliënt heeft de voertuigen volgens haar netjes opgegeven op het moment dat ze een bijstandsuitkering aanvroeg. Bovendien zijn de twee voertuigen samen niet meer waard dan 4000 euro. Cinar: ,,Een bijstandsgerechtigde mag 6000 euro aan eigen vermogen hebben.”
Bovendien, zo zegt de advocaat, heeft de gemeente dit argument nooit bij een gerechtsinstelling naar voren gebracht. ,,Die voertuigen worden in geen enkel processtuk genoemd. Naar mijn mening was dit een tactiek van de gemeente Wijdemeren om de publieke opinie te beïnvloeden. Dat vindt mijn cliënt nog wel het ergste: dat haar gemeente opzettelijk heeft geprobeerd een van haar inwoners in een kwaad daglicht te stellen.”
De zaak leidde ook tot veel verontwaardigde reacties in de politiek. De Tweede Kamer steunde in februari een voorstel van verschillende partijen dat mensen in de bijstand jaarlijks tot 1200 euro aan giften mogen ontvangen zonder gekort te worden op hun uitkering.
Wat vind jij?
Reageren kan onderaan dit artikel. Alleen reacties voorzien van een volledige naam worden geplaatst. We doen dat omdat we een debat willen met mensen die staan voor wat ze zeggen, en daar dus ook hun naam bij zetten. Wie zijn naam nog moet invullen, kan dat doen door rechts bovenaan op onze site op ‘Login’ te klikken.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
PREMIUM1
Hoe ontstaat MS? ‘Meeste mensen krijgen eerste verschijnselen rond hun 30ste’
-
17
Reacties op plastic patatbakje: ‘Er is een veel simpelere oplossing: de papieren puntzak’
‘Een gewone zak warme patat met een flinke klodder mayonaise. Dat kan toch ook?’ en ‘Deze demonstratie mocht daar sowieso niet plaatsvinden omdat dat door de gemeente verboden was. Nu moesten agenten, die elders nodig waren, zich bezighouden met wegslepen van échte demonstranten, meelopers, dagjesmensen en BN-ers die ‘gezien’ wilden worden’: dit zijn enkele reacties van lezers bij het nieuws van de dag. Hieronder de lezersbrieven die in de krant van woensdag 31 mei verschijnen. Je kunt zelf een reactie insturen via brieven@ad.nl. -
VIDEO
Prijs van koopwoningen nu ruim 74 procent hoger dan op dieptepunt crisis
Bestaande koopwoningen waren in juli 16,3 procent duurder dan een jaar eerder. Dat is de grootste prijsstijging na oktober 2000, toen de koopwoningen ook 16,3 procent duurder waren dan het jaar ervoor. De prijsstijging zet in de zomer gewoon door, waardoor huizen bij verkoop nu ruim 74 procent duurder zijn dan in juni 2013. -
met video
Oorlogsweduwen doen beroep op Rutte na verwerping moties: ‘Coalitie is van god los’
De Tweede Kamer heeft twee moties verworpen om achterstallige betalingen aan oorlogsweduwen eindelijk uit te keren. Het leidde voor de tweede achtereenvolgende week tot heftige emoties op de publieke tribune, onder mensen die al 78 jaar hun recht proberen te halen. -
PREMIUMVideo
Onderzoek: opleiden mbo’ers levert maatschappij veel geld op
Wat levert iedere euro, die de samenleving in een leerling of student steekt, op? Dat is al decennia dé vraag in onderwijsland. Curio, een grote beroepsopleider in West-Brabant, liet dat uitrekenen. Daaruit blijkt dat bij iedere mbo-student die een startkwalificatie voor de arbeidsmarkt behaalt, de opbrengst zeker drie keer zo hoog is als de investering.
-
MET VIDEO
Wéér explosie bij Suri-Change, verdachte neemt de benen
Rotterdam -
-
-
Kun je dat contract van die gehaaide telefonische verkoper nog ongedaan maken?
‘Nee’ zeggen tegen een getrainde, telefonische verkoper is niet altijd makkelijk. Zeker niet als een energiebedrijf dolgraag een contract met je wil afsluiten. In deze rubriek legt Consumentenbond-redacteur en onderzoeker Marco van ’t Woudt je rechten als consument uit. Deze week: er is je een contract aangepraat, wat nu? -
PREMIUMMet video
Klushuis werd gemiddeld 111.000 euro meer waard, maar is het nu nog de moeite?
Een oud huis kopen, opknappen en vervolgens met veel winst weer doorverkopen. Dat doen onervaren klussers in het nieuwe televisieprogramma De moeite waard?!. Maar is het ‘flippen’ van een huis in deze tijd, met dalende huizenprijzen en hoge rentes, nog wel rendabel?
168 reacties
Resterende karakters 500
Log in en reageerJoke Wilt
J. Salendang
B Zwaag
Maria Yvonne Franssen
Robbert Scholten