Volledig scherm
De auto wordt uit het Oude Diep getakeld © ANP

Vrouw rijdt expres water in, zoontje (2) verdrinkt

Een 33-jarige moeder uit Spier is gisteren met opzet in het water gereden. In de auto zaten ook haar twee kinderen. Het 2-jarige zoontje overleefde de klap niet en verdronk. De 7-jarige dochter kon, net als de moeder, zelf uit de auto komen. Ooggetuigen spreken van een verschrikkelijke ochtend.

Het drama begon rond 9 uur gisterochtend op een stil landweggetje in Stuifzand, 8 kilometer van Spier. Het stroompje is met een stevig hekwerk gescheiden van de weg. De 33-jarige moeder moet bewust net langs het hekwerk hebben gestuurd om in het 3 meter brede water terecht te komen. Een van de ooggetuigen zag na de klap het 7-jarige meisje weglopen van de plaats van het ongeval.

Oma
'Ik hoorde iemand om hulp roepen en zag het meisje helemaal alleen over straat lopen. Ze leek op zich rustig, maar riep wel steeds om hulp. Ook schreeuwde ze steeds 'dat ze het niet meer uithield'. Toen werd ze aangesproken door mensen van een boerderij verderop. Daar woont haar oma. Ze zijn teruggegaan, maar dat jongetje hebben ze er niet uitgehaald. Dat gebeurde pas toen agenten ter plaatse kwamen.'

Hulp
De moeder zocht, ondanks haar opzet, vlak na het ongeluk hulp bij de eerste de beste boerderij. Bewoonster Ineke werd vroeg in de ochtend wakker van een hels gebons op de deur.
'Mijn man ging uit bed. Er stond iemand voor de deur die zei dat ze met de auto in het water waren gereden. Mijn man reageerde wat slaperig en nors. Toen zijn ze een deur verder gegaan. Niet veel later stikte het hier van de politie en ambulances.'

In een boerderij op een steenworp afstand van de plek waar de auto te water ging, zitten vijf getuigen van het drama. Ze geven aan letterlijk misselijk te zijn van het idee dat het jongetje al die tijd in de auto lag en er niets voor hem is gedaan. Zij hoorden zelf pas achteraf dat er nog iemand in de auto was achtergebleven. Ze vragen zich hardop af waarom de familie van het jochie niet alsnog een poging heeft gewaagd om het kind uit het water te halen. Uiteindelijk kregen hulpverleners het voor elkaar het ontzielde lichaam van het jochie via het zonnedak uit het water te halen.

Verwarde toestand
De politie heeft de 33-jarige moeder na een kort verhoor aangehouden op verdenking van betrokkenheid bij de dood van haar zoontje. De vrouw was in verwarde toestand na de klap, maar gaf tegenover agenten wel aan dat ze opzettelijk het water in is gereden.

Volgens diverse getuigen waren de ouders van het overleden jongetje gescheiden. Zowel de vader als de moeder zou een psychiatrisch verleden hebben. Allebei zouden ze een periode in hun leven in een inrichting hebben gezeten.