Esther Loeff met de tand.
Volledig scherm
Esther Loeff met de tand. © Dirk-Jan Gjeltema

Vrouw vindt nijlpaardkies in Zeeland

Niemand is ooit in Zeeland een nijlpaard in het wild tegengekomen. Toch vond een Zierikzeese vrouw op een strandje bij Borsele een kies van het dier. Tijdens de laatste ijstijd blijkt er een kleine populatie nijlpaarden te hebben geleefd.

Esther Loeff, conservator van de fossielencollectie van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen, vond de kies tijdens één van haar speurtochten op het Kalootstrandje. ,,Aanvankelijk dacht ik dat het om een kies van een wolharige neushoorn ging", aldus Loeff. Die heeft dezelfde sinaasappelachtige structuur op het oppervlak.

Bijzondere vondst

Na determinatie bij Dick Mol, een autoriteit op het gebied van fossielen en mammoets, bleek het toch om wat anders te gaan. ,,Hij vertelde me dat het om een heel bijzondere vondst gaat. Het is een premolaar van de onderkaak van een nijlpaard. Een premolaar is een beetje puntige kies die voor de platte kiezen zit, net als bij mensen."

Het is pas voor de tweede keer dat er in Zeeland een restant gevonden wordt van een nijlpaard. ,,Er is ooit eens een deel van een achterhoofd opgevist'', weet Loeff. ,,De kies stamt uit het Eemien, een warmere periode in de laatste ijstijd. Toen leefde hier een kleine populatie."

De gevonden nijlpaardkies zal worden toegevoegd aan de collectie in het Zeeuws Museum.

  1. Ultieme wanhoopspoging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaatschappij’ om eiland te ontvluchten
    PREMIUM

    Ultieme wanhoopspo­ging: Wouter (25) start eigen ‘vliegmaat­schap­pij’ om eiland te ontvluch­ten

    Een groep Nederlandse toeristen die maandenlang dreigde vast te zitten op een eiland in de Filipijnen, is in een ultieme wanhoopspoging een eigen ‘vliegmaatschappij’ begonnen. Onder de noemer ‘Dutch Airways 2020' is het een vriendengroep van twaalf Nederlanders gelukt om een volledige vlucht voor veertig toeristen waar te kunnen maken. Een woordvoerder van KLM bevestigt het verhaal. ,,We zijn echt ontzettend trots dat we dit voor elkaar hebben gekregen.”