Volledig scherm
Mannen kunnen op 35 plekken in Amsterdam plassen in een urinoir of plaskrul. © ANP/Martijn Beekman

'Vrouwen, kom urinoirplassen in Amsterdam!'

De rechter heeft 'wildplasser' Geerte Piening (23) gisteren toch een boete gegeven. Vrouwen moeten in geval van nood hun behoefte maar in een mannen-urinoir doen, zo werd gesteld. Hoog tijd om die 'oplossing' eens te testen, vindt de initiatiefneemster van het Facebook-evenement 'Urinoirplassen voor vrouwen'. 

,,Volgens de rechter moeten vrouwen ook maar in het urinoir plassen. Tijd om dat eens te proberen'', schrijft initiatiefneemster Cathelijne Hornstra op een Facebook-pagina. Met het aangemaakte evenement roept ze vrouwen op om aanstaande vrijdag massaal te komen 'urinoirplassen' in Amsterdam.

,,Proberen ja, want ik vraag me echt af hoe dat werkt. Met mijn billen onder de rand uitsteken terwijl half dronken Amsterdam in de buurt loopt? Op een plaskruis gaan zitten? Ik ben benieuwd wat de rechter in gedachten had.''

Niet voor de lol

De 23-jarige Piening vocht gisteren bij de rechtbank een wildplasboete van 140 euro aan, die ze tweeënhalf jaar geleden kreeg omdat ze midden in de nacht op straat plaste. Volgens haar was de boete onterecht, omdat ze geen andere keus had. ,,Je doet het echt niet voor je lol hè, als vrouw met je broek op je knieën in een steegje zitten’’, vertelde ze eerder aan deze krant.

De officier van justitie verlaagde de boete, omdat de zaak zich bijna tweeënhalf jaar geleden afspeelde, maar vond wel dat Piening vlak voor sluitingstijd naar het toilet had moeten gaan. De rechter ging daar in mee.