Volledig scherm
© anp

Vrouwen welkom op Nederlandse onderzeeërs

Eén van de laatste mannelijke bolwerken binnen het leger, de onderzeedienst, wordt opengesteld voor vrouwen. ,,Geen discussie meer, het gaat gebeuren,'' zegt de hoogste baas Hugo Ammerlaan.

Volledig scherm
Bemanningsleden van de Hr.Ms. Dolfijn bij terugkeer uit Somalië. © anp

De aanwezigheid van vrouwen in onderzeeboten was tot nu toe taboe. In de kleine ruimtes zou de aanwezigheid van vrouwen tot ongewenste situaties leiden, was de gedachte. Maar daar denkt Defensie inmiddels anders over. ,,Het gaat gewoon gebeuren,'' zegt Hugo Ammerlaan, commandant van de Onderzeedienst.

,,Het is niet meer van deze tijd dat we alleen mannen toelaten, we zijn zo ongeveer het laatste moderne land ter wereld dat het niet doet."

Defensie wil nieuwe onderzeeboten gaan bouwen om de huidige - uit de jaren '80 - te vervangen. Maar er is een tekort aan goed personeel. Ook dat is een argument om de dienst open te stellen voor vrouwen. Minister Hennis zei vorig jaar al dat ze voorstander is van verandering. De onderzeedienst is naast het Korps Mariniers het laatste mannelijke bolwerk binnen Defensie.

Niet blij

Quote

De ruimtes aan boord zijn klein, maar daar moeten we dan maar aan wennen

Hugo Ammerlaan

Lang niet alle militairen die op de huidige onderzeeboten werken, zijn blij met de omslag. Ze vrezen voor veranderingen in de sfeer en spanningen. ,,De ruimtes aan boord zijn klein, maar daar moeten we dan maar aan wennen,'' zegt Ammerlaan.

Aparte kleedhokjes vindt hij niet nodig. ,,We kunnen slimmer met de ruimtes omgaan, zodat er toch privacy voor iedereen is. En we kunnen de afspraak maken dat niemand nog in z'n blootje uit bed of douche komt, man én vrouw. Dan krijg je daar ook geen gedoe mee.''

,,Als er een halve meter of een meter bij de doucheruimte komt, kunnen mensen zich daar aankleden. En we gaan een dresscode invoeren. De bemanning moet minimaal een onderbroek en T-shirt gaan dragen."