Volledig scherm
Rasmea Odeh © ANP, still Youtube, bewerking: ADR

VU eist opheldering over omstreden Palestijnse spreekster

De Vrije Universiteit in Amsterdam eist opheldering over een geheime bijeenkomst op de campus met de omstreden Palestijnse spreekster Rasmea Odeh. De universiteit zegt 'geschokt' te zijn, heeft de politie op de hoogte gesteld en 'neemt nadrukkelijk afstand' van de bijeenkomst. 

De beheerders van het zaaltje De Verrekijker, een gekraakte vrijplaats die wordt gedoogd, 'hebben iets uit te leggen', zegt een woordvoerder van de VU. In de loop van de dag werd bekend dat Odeh daar vanavond zou spreken.

Bomaanslag

Vrije Universiteit on Twitter

Wij waren niet op de hoogte van de bijeenkomst en hebben acties ingezet ivm de veiligheid van onze studenten en medewerkers. We nemen nadrukkelijk afstand van deze bijeenkomst.

Odeh werd die in 1969 in Israël tot levenslang veroordeeld voor een bomaanslag waarbij twee doden vielen. Ze kwam in 1980 vrij door een gevangenenruil. Voor de zogeheten Revolutionaire Eenheid, de linkse studentenclub die haar had uitgenodigd, is ze een 'Palestijnse heldin'. De organisatie stelt dat Odeh haar betrokkenheid bij het geweld van destijds altijd heeft ontkend.

Voor de VU is het grootste probleem dat een bijeenkomst met 'iemand met op zijn zachtst gezegd een reputatie' vooraf gemeld had moeten worden, vooral met het oog op de veiligheid. ,,Wij willen kunnen inschatten wat voor bijeenkomst het is en of bijvoorbeeld veiligheidsmaatregelen nodig zijn. De organisatie heeft compleet verzuimd zich dat af te vragen.''

De avond zou eigenlijk in een kerk plaatsvinden, maar werd volgens de organisatie verplaatst vanwege dreigementen. Odeh zou komen spreken over haar 'verzet tegen de Israëlische apartheid'.

Kritiek

Vooraf kreeg de debatavond stevige kritiek van onder meer de PVV, die wilde dat Odeh de toegang tot Nederland ontzegd zou worden, en de Amsterdamse VVD. Het Centrum Informatie en Documentatie Israël (CIDI) is blij dat de VU afstand neemt. ,,Wij zijn tegen het toelaten van een veroordeelde terroriste tot Nederland en zeker tegen het bieden van een podium aan terroristen", reageert directeur Hanna Luden via Twitter.

,,Het CIDI weet dondersgoed dat wij tegen elke vorm van discriminatie zijn", schrijft de organisatie achter de bijeenkomst op haar beurt in een verklaring op Facebook.

Hanna Luden on Twitter

Goed dat ook de VU afstand neemt. Verdere maatregelen van zowel de overheid ivm terroristen als de universiteit ivm gebrek aan transparantie lijken op hun plaats. https://t.co/erisAOhNDj