Volledig scherm
© ANP, still Youtube, bewerking: ADR

VU wil af van collectief na geheime bijeenkomst met activiste

De Vrije Universiteit (VU) in Amsterdam heeft het vertrouwen opgezegd in het collectief 'de Verrekijker'. De groep is niet meer welkom op de campus nadat het gisteravond een geheime bijeenkomst met een Palestijnse activiste organiseerde en zich, volgens de VU, daarbij niet aan de gemaakte afspraken hield.

Het evenement was door het collectief niet gemeld bij de VU, de beveiliging was niet op orde en er werd een selectief deurbeleid gevoerd. ,,Een journalist van het Nieuw Israëlitisch Weekblad werd de toegang ontzegd. Dat kan natuurlijk niet'', aldus een woordvoerder van de VU.

Via de politie en sociale media werd de VU op de hoogte gebracht van de bijeenkomst in het 'gekraakte zaaltje' van de VU. Daar sprak de Palestijnse Rasmea Odeh, die omstreden is omdat zij veroordeeld is voor een aanslag in Jeruzalem in 1969. Daarbij kwamen twee mensen om het leven. Voor de Revolutionaire Eenheid is ze een 'Palestijnse heldin'. De organisatie van 'de Verrekijker' nodigde Odeh toch uit omdat ze haar betrokkenheid bij het geweld van destijds altijd heeft ontkend.

(artikel gaat verder onder de foto)

Volledig scherm
Het zaaltje op de campus van de Vrije Universiteit waar de waar De Verrekijker de omstreden Palestijnse Rasmea Odeh uitnodigde. © ANP

Drastisch besluit

De organisatie van De Verrekijker mag voortaan geen gebruik meer maken van de ruimte. De VU zegt het te betreuren dit drastische besluit te moeten nemen, maar 'heeft geen andere keuze'. De ruimte moet leeg worden opgeleverd en het collectief moet vertrekken.

De Verrekijker zien het besluit van de VU als 'censuur' en een gerichte, onredelijke aanval op academische vrije meningsuiting. 'We roepen mensen op naar De Verrekijker te komen om hun steun te betuigen en de mogelijke ontruiming te voorkomen', schrijven ze in een verklaring. 'We nodigen iedereen uit om te komen en voedsel, dekentjes en matrassen mee te nemen.'

De VU is op de hoogte van de oproep en hoopt dat het verzet niet leidt tot ongeregeldheden. ,,We willen dit op een nette en correcte manier afwikkelen.''

De Verrekijker

"FREE" UNIVERSITY AGAINST ACADEMIC FREE SPEECH. WE ARE CALLING ON PEOPLE TO COME AND DEFEND DE VERREKIJKER. Today the Free University (VU) made the decision to close down De Verrekijker, an...

 1. Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Auschwitz-museum woest op Bol.com om verkoop 'hatelijke en gruwelijke' naziboeken

  Het museum Auschwitz Memorial doet een dringende oproep aan Bol.com en Amazon om per direct te stoppen met de verkoop van ‘hatelijke, gruwelijke en antisemitische boeken’. Omstreden boeken van auteurs zoals oorlogsmisdadigers Heinrich Himmler en Julius Streicher worden verkocht in de webshop van de bedrijven. Bol.com heeft begrip voor de oproep en begrijpt het sentiment, maar laat weten de boeken niet uit de verkoop te halen.
 2. Geen regels voor kindvloggers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’
  PREMIUM

  Geen regels voor kindvlog­gers: ‘Bij sommige ouders staan de eurotekens in de ogen’

  Ze testen cosmeticaproducten, spelen met speelgoed of maken slijm. Hun video’s worden miljoenen keren bekeken en adverteerders betalen grof geld. Geen wonder dat het aantal kindvloggers met een eigen YouTube-kanaal is geëxplodeerd. Hoewel de regels voor kinderarbeid streng zijn, lijken kindvloggers vrij spel te hebben. En dat is een probleem, vinden experts. ,,Een kind is geen verdienmodel.”