Volledig scherm

'Vuurbal is brokstuk van raket André Kuipers'

UpdateOp kerstavond is door verschillende mensen in Oost-Nederland een vreemd lichtobject aan de hemel waargenomen. De politie kreeg tientallen telefoontjes van verontruste mensen. Op Twitter werd volop gespeculeerd over het verschijnsel.

In Gelderland was het vreemde object zaterdagavond rond zes uur te zien. Omroep Gelderland spreekt van 'een grote vuurbal'. De politie is met een helikopter op onderzoek gegaan. Er is tevens contact gezocht met de NASA: het zou om een komeet gaan. De KPLD heeft het over een meteoriet. 'Geen neerstortende André Kuipers dus en ook geen Superman', aldus de politiewoordvoerder tegen persbureau Novum. Het is 'een meteoriet die door de dampkring is gevlogen'.

Ruimte-afval
De Groninger sterrenkundige Theo Jurriens is het daar niet mee eens. Volgens de deskundige kan het geen meteoriet zijn. 'Deze zou veel sneller uit het zicht zijn verdwenen.' Hij vertelt aan RTV-Noord dat het vermoedelijk om ruimte-afval gaat. Het zou een brokstuk zijn van de Sojoez-raket waarmee André Kuipers naar het ruimtestation ISS is gebracht. Jurriëns meent dat het gaat om 'de laatste trap van het afgeworpen materiaal' van de raket. Deze zou in principe rond middernacht de dampkring binnenkomen. Volgens Jurriens is het heel bijzonder en komt het zelden voor dat een vuurbol zo lang zichtbaar is.

Verschillende ooggetuigen hebben filmpjes van het vliegende object op YouTube gepost.