Volledig scherm
Vuurpijlen kunnen alsnog de lucht in. © Hollandse Hoogte / Peter Hilz

Vuurpijlen kunnen toch de lucht in: drie lanceerstandaards goedgekeurd

Vuurpijlen kunnen toch met oud en nieuw de lucht in. De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) heeft drie lanceerstandaards voor vuurpijlen goedgekeurd. Eind vorige maand waren nog alle door de vuurwerkbranche aangeleverde lanceerstandaards afgekeurd.

Dat meldt staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat) aan de Tweede Kamer. Dit jaar is het voor het eerst verplicht om bij de verkoop van vuurpijlen ook lanceerinstallaties mee te leveren. Mogelijk kunnen er binnenkort nog meer veilige lanceerinstallaties aan het lijstje worden toegevoegd, aldus de bewindsvrouw.

Volledig scherm
Deze lanceerbuizen mogen worden gebruikt tijdens het afschieten van vuurpijlen. © ILT

Twee van de drie goedgekeurde standaards zijn van het merk Lesli en één is van het merk Vulcan. De standaards moeten aan twee belangrijke eisen voldoen: ze moeten vuurpijlen op zowel een onverharde als verharde ondergrond stabiel de lucht in schieten. De standaards moeten ook vaker dan één keer gebruikt kunnen worden.

Eerder kwamen geen deugdelijke lanceerstandaards uit de testen van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI ) en de inspectie. Aan een oproep aan vuurwerkimporteurs om andere en/of aangepaste lanceerstandaards in te dienen, werd gehoor gegeven. Met als resultaat dat importeurs nu drie lanceerstandaards kunnen aanbieden aan vuurwerkverkopers die voldoen aan de gestelde eisen.

Nog meer tests

Het kabinet heeft eerder dit jaar besloten dat vuurpijlen vanaf de komende jaarwisseling alleen mogen worden verkocht aan consumenten als tegelijkertijd een geschikte lanceerstandaard wordt meegeleverd. Komende periode test het NFI in opdracht van de ILT nog meer lanceerstandaards die eerder nog niet beschikbaar waren. 

De importeurs moesten twee weken acuut aan de slag om ervoor te zorgen dat er zo snel mogelijk alsnog deugdelijke lanceerbuizen kwamen die voldoen aan de eisen. De aanschafkosten van een lanceerbuis worden geschat op circa 4 euro per stuk.

De vuurwerkbranche toonde zich eerder al kritisch over de verplichte koppelverkoop. Volgens woordvoerder Leo Groeneveld is het een maatregel voor de bühne. ,,De pijl afschieten vanuit een fles water werkt net zo goed.’’ Er zouden zo’n 250.000 afschietbuizen nodig zijn voor Nederland, die in China worden gekocht. 

Vraagtekens

Groeneveld erkende eerder dat de verkoop van vuurpijlen in gevaar kwam als de stabiele standaards niet op tijd konden worden geleverd. De omzet van vuurpijlen is overigens ‘slechts’ 7 procent van het totaal. Groeneveld zette bovendien vraagtekens bij de test. ,,De wet zegt dat de standaard stabiel moet zijn. Wat is stabiel? Gebleken is dat hij niet omvalt, en toch beoordelen ze hem als niet stabiel. Ik mag hopen dat de overheid zich nog even achter de oren krabt over wat ze aanrichten. We zullen onze bezwaren kenbaar maken en ja, we gaan ondertussen ook kijken of we wat anders kunnen regelen.’’

Frits Broks, vuurwerkhandelaar, vindt het onzin om vuurwerk te verbieden: