Vuurtoren Terschelling: 'weggepeste' Nicole zit al twee jaar 'in het donker'

videoHet licht van de vuurtoren op Terschelling mag dan weer werken maar daarmee zijn de problemen voor Rijkswaterstaat op het eiland niet voorbij. Een vrouwelijke vuurtorenwachter zit al 721 dagen thuis, naar eigen zeggen omdat ze is weggepest. 

Volledig scherm
Nicolette van Berkel. © Twitter

Nicolette van Berkel (36) benut de media-aandacht voor het 'technisch mankement' met de verlichting - dat omstreeks 13.30 uur was verholpen - om haar situatie aan te kaarten. ,,Ik vroeg twee jaar geleden om een veilige werkomgeving en hulp tegen pesten en verbale agressie", schrijft ze op Twitter. 

Rijkswaterstaat deed volgens haar niets met de melding. ,,Ze houden mij ongevraagd al maanden thuis en de veroorzakers zitten er nog." 

'Zeer nadrukkelijke aandacht'

De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nuanceert het verhaal. ,,De kwestie heeft onze zeer nadrukkelijke aandacht en er wordt onderzoek gedaan. Voor de rest doen wij er geen mededelingen over omdat het een interne aangelegenheid betreft waarbij wij de privacy van de betrokkenen niet willen schaden", zegt woordvoerder Jaap Folkerts tegen het AD.

Volgens de Rijkswaterstaat-zegsman staat de zaak los van de storing in de vuurtoren. ,,Er is geen enkele link tussen de kwestie en de lamp in de Brandaris." 

Het arbeidsconflict veroorzaakt volgens hem geen probleem voor het bemannen van de vuurtoren. Nicolette van Berkel is een van in totaal elf nautische verkeersleiders die elkaar afwisselen. 

Steuncampagne  

Naar aanleiding van de verklaringen van Nicolette van Berkel is op Twitter een steuncampagne voor haar gestart met de hashtag #bringbackNicolette. '2018: het jaar waarin @BerkelNicolette terug moet op de #Brandaris. Partijen om de tafel!' schrijft ene Jet. 

'Nicolette heel veel sterkte toegewenst. Ik mag hopen dat je serieus genomen wordt en dat je snel weer mag terugkeren op de #Brandaris. Ik mis je foto's', tweet Manfred van Amen. 

Ondanks dat Rijkswaterstaat benadrukt dat het een niet met het ander te maken heeft, zijn er toch Twitteraars die de storing in de vuurtoren linken aan de kwestie met Van Berkel. 'Een kennelijk teken van #hogerhand als reactie op de belachelijke maatregel van @Rijkswaterstaat om een positief kritische medewerker van #brandaris het zwijgen op te leggen. #godstraftonmiddellijk", schrijft Antoon de Groot.  

Aansturing

Het licht van de vuurtoren Brandaris op Terschelling viel gisteren uit maar doet het sinds 13.30 uur weer. Volgens Rijkswaterstaat was er sprake van een storing in de stroomtoevoer naar de lamp. Dat verklaart waarom de carrousel wel draaide maar het licht uit bleef. 

Ook de reservelamp deed het niet. ,,Volgens mij is dit nooit eerder gebeurd", zo verklaarde verkeersleider Jan van Rees zit er iets niet goed in de aansturing. ,,Daardoor gaat ook de reservelamp niet aan. Voltegenover de Leeuwarder Courant. 

Het Kustwachtcentrum en het scheepvaartverkeer is op de hoogte gebracht. Navigeren op zee blijft mogelijk, al missen schepen nu de Brandaris als oriëntatiepunt. ,,Ze moeten dan op een andere manier hun positie bepalen, bijvoorbeeld via radar." 

Volledig scherm
Het licht van de Brandaris ging gisteren niet aan toen het donker werd. © Twitter