Vuurtoren Terschelling: 'weggepeste' Nicole zit al twee jaar 'in het donker'
videoHet licht van de vuurtoren op Terschelling mag dan weer werken maar daarmee zijn de problemen voor Rijkswaterstaat op het eiland niet voorbij. Een vrouwelijke vuurtorenwachter zit al 721 dagen thuis, naar eigen zeggen omdat ze is weggepest.
Nicolette van Berkel (36) benut de media-aandacht voor het 'technisch mankement' met de verlichting - dat omstreeks 13.30 uur was verholpen - om haar situatie aan te kaarten. ,,Ik vroeg twee jaar geleden om een veilige werkomgeving en hulp tegen pesten en verbale agressie", schrijft ze op Twitter.
Rijkswaterstaat deed volgens haar niets met de melding. ,,Ze houden mij ongevraagd al maanden thuis en de veroorzakers zitten er nog."
'Zeer nadrukkelijke aandacht'
De uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nuanceert het verhaal. ,,De kwestie heeft onze zeer nadrukkelijke aandacht en er wordt onderzoek gedaan. Voor de rest doen wij er geen mededelingen over omdat het een interne aangelegenheid betreft waarbij wij de privacy van de betrokkenen niet willen schaden", zegt woordvoerder Jaap Folkerts tegen het AD.
Volgens de Rijkswaterstaat-zegsman staat de zaak los van de storing in de vuurtoren. ,,Er is geen enkele link tussen de kwestie en de lamp in de Brandaris."
Het arbeidsconflict veroorzaakt volgens hem geen probleem voor het bemannen van de vuurtoren. Nicolette van Berkel is een van in totaal elf nautische verkeersleiders die elkaar afwisselen.
Steuncampagne
Naar aanleiding van de verklaringen van Nicolette van Berkel is op Twitter een steuncampagne voor haar gestart met de hashtag #bringbackNicolette. '2018: het jaar waarin @BerkelNicolette terug moet op de #Brandaris. Partijen om de tafel!' schrijft ene Jet.
'Nicolette heel veel sterkte toegewenst. Ik mag hopen dat je serieus genomen wordt en dat je snel weer mag terugkeren op de #Brandaris. Ik mis je foto's', tweet Manfred van Amen.
Ondanks dat Rijkswaterstaat benadrukt dat het een niet met het ander te maken heeft, zijn er toch Twitteraars die de storing in de vuurtoren linken aan de kwestie met Van Berkel. 'Een kennelijk teken van #hogerhand als reactie op de belachelijke maatregel van @Rijkswaterstaat om een positief kritische medewerker van #brandaris het zwijgen op te leggen. #godstraftonmiddellijk", schrijft Antoon de Groot.
Aansturing
Het licht van de vuurtoren Brandaris op Terschelling viel gisteren uit maar doet het sinds 13.30 uur weer. Volgens Rijkswaterstaat was er sprake van een storing in de stroomtoevoer naar de lamp. Dat verklaart waarom de carrousel wel draaide maar het licht uit bleef.
Ook de reservelamp deed het niet. ,,Volgens mij is dit nooit eerder gebeurd", zo verklaarde verkeersleider Jan van Rees zit er iets niet goed in de aansturing. ,,Daardoor gaat ook de reservelamp niet aan. Voltegenover de Leeuwarder Courant.
Het Kustwachtcentrum en het scheepvaartverkeer is op de hoogte gebracht. Navigeren op zee blijft mogelijk, al missen schepen nu de Brandaris als oriëntatiepunt. ,,Ze moeten dan op een andere manier hun positie bepalen, bijvoorbeeld via radar."
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
Met video
1,2 miljoen kijkers voor hemelvaart-versie The Passion, veel lof voor Kim-Lian en Soy
Ruim 1,2 miljoen mensen zagen gisteravond de allereerste hemelvaarteditie van The Passion op NPO 1. Dat zijn een miljoen kijkers minder dan de paasversie vorige maand trok, maar het vervolg was volgens talloze twitterende kijkers wel een schot in de roos. Vooral Kim-Lian van der Meij en Soy Kroon kregen lof. ‘Ik geloof ieder woord, iedere traan.’ -
Dode en zwaargewonde bij ongeval op zeilschip bij Terschelling
Bij een ongeluk op een charterschip dat in de buurt van Terschelling voer, is vrijdagochtend een 79-jarige mannelijke opvarende omgekomen en een vrouw zwaargewond geraakt. -
2
Zo zet je gezichtsherkenning en vingerafdrukscanner van je telefoon snel uit
Je smartphone ontgrendelen met je gezicht of vingerafdruk klinkt veilig, maar in geval van nood kan het juist een beveiligingsrisico zijn. Iemand kan onder dwang je gezicht scannen of onopgemerkt je vingerafdruk bemachtigen. Gelukkig kun je dit voorkomen. -
5
Werk jij liever thuis omdat je daar productiever bent? ‘Gaat om meer dan je to-dolijst afstrepen’
Een goede verstandhouding met collega’s, leidinggevenden of klanten maakt je werkdag niet alleen plezieriger, maar zorgt er ook voor dat je meer gedaan krijgt. Mirjam Wiersma, auteur van twee boeken over zakelijk flirten, vertelt hoe je jezelf op de kaart zet en mooie relaties opbouwt met anderen. Deze keer: een intern netwerk. -
Drukte op Schiphol tijdens Hemelvaartsdag: ‘Maar rijen lopen goed door’
Ook op Hemelvaartsdag is het druk op luchthaven Schiphol. Op social media is te zien dat veel mensen in lange rijen staan. Reizigers met een Europese bestemming schatten hun wachttijd om de security te bereiken op ongeveer drie kwartier. Voor intercontinentale vluchten is dat wat korter.
-
Ophef over antihomoverklaring haalt niets uit: meer reformatorische scholen wijzen homohuwelijk af
Ondanks de ophef over de antihomoverklaring van reformatorische basisscholen twee jaar geleden, is er weinig veranderd. In hun meest recente onlineschoolgidsen en identiteitsprofielen keuren 36 van de 161 scholen seksuele relaties tussen twee mensen van hetzelfde geslacht nog steeds af. -
PREMIUM
Goedkoop tanken? Volgende week loont het zelfs om 200 kilometer om te rijden
De brandstofprijzen gaan volgende week in Duitsland zo hard omlaag, dat het prijsverschil met wat je bij een Nederlands tankstation betaalt gigantisch wordt. Vanaf woensdag geldt in Duitsland een adviesprijs van 1,72 euro per liter, minimaal 40 cent minder dan in Nederland. Loont het om daarom naar Duitsland te rijden voor een tankbeurt? -
met video43
Televisiemaker Willibrord Frequin (80) overleden aan parkinson
Journalist Willibrord Frequin is vandaag op 80-jarige leeftijd overleden aan de ziekte van Parkinson. Dat heeft zijn familie laten weten. Hij is ‘vredig’ in zijn slaap overleden en had zich ‘verzoend met het onvermijdelijke einde, na een liefdevol en prachtig leven’.