Volledig scherm
De vuurtoren Brandaris op Terschelling. Inzet: Nicolette van Berkel © ANP/Facebook

Vuurtorenwachter Nicolette eist onderzoek naar pesterijen Brandaris

Vuurtorenwachter Nicolette van Berkel wil dat een onafhankelijke commissie onderzoek gaat doen naar de manier waarop haar werkgever Rijkswaterstaat met haar klachten is omgegaan. De wachter van vuurtoren Brandaris op Terschelling zit al meer dan twee jaar thuis nadat zij had gemeld dat ze werd gepest en (seksueel) geïntimideerd door haar collega's en leidinggevenden.

De 36-jarige Van Berkel, die ongeveer tien jaar geleden bij Rijkswaterstaat kwam werken, benutte de media-aandacht rond een technisch mankement' met de verlichting van de vuurtoren, nu twee weken geleden, om haar situatie aan te kaarten. ,,Ik vroeg twee jaar geleden om een veilige werkomgeving en hulp tegen pesten en verbale agressie", schrijft ze op Twitter. 

Door haar actieve houding op social media en omdat ze regelmatig op tv over haar werk vertelde, was ze relatief bekend. ,,Ik vermoed dat het wangedrag van mijn collega's daarmee te maken heeft. Ik meldde het bij mijn leidinggevende en vervolgens werd ik ongevraagd ziek gemeld. In plaats van de pesters op hun gedrag aan te spreken, vonden ze mij het probleem."

Commissie

Van Berkel eist nu via haar advocaat Sébas Diekstra dat de onafhankelijke commissie zeer zorgvuldig onderzoek doet naar ,,de wijze van handelen door Rijkswaterstaat en de reden waarom er twee jaren is gewacht met het instellen van zo'n commissie". Ook wil ze onderzoek naar wat zich op de werkvloer heeft afgespeeld. Van Berkels verhaal is bekend bij de uitvoeringsorganisatie van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat.

,,De kwestie heeft onze zeer nadrukkelijke aandacht en er wordt onderzoek gedaan. Voor de rest doen wij er geen mededelingen over omdat het een interne aangelegenheid betreft, waarbij wij de privacy van de betrokkenen niet willen schaden", verklaarde woordvoerder Jaap Folkerts tegen deze site. De resultaten van het onderzoek worden snel verwacht. Diekstra heeft er geen vertrouwen in dat de commissie onafhankelijk is. De voorzitter zou uit de gelederen van Rijkswaterstaat komen, zo stelt Van Berkels raadsman.

Van Berkel is naar eigen zeggen niet uit op een confrontatie met haar werkgever. ,,De vuurtoren is mijn passie. Het liefste wil ik weer aan het werk. En op mijn werk wil ik met respect behandeld worden." Naar aanleiding van Nicolettes relaas startte op Twitter steuncampagne voor haar. Onder de hashtag #bringbackNicolette krijgt ze digitaal een hart onder de riem gestoken.

Bekijk hieronder ook hoe het licht van de vuurtoren Brandaris op Terschelling  schijnt: