Volledig scherm
Foto ter illustratie. © ANP

Vuurwerkverbod losse flodder; nauwelijks nieuwe knalvrije zones

Vuurwerkvrije zone in kaartDit jaar komen er nauwelijks vuurwerkvrije zones bij. Net als de afgelopen twee jaar wijst ongeveer een kwart van de gemeenten gebieden aan waar tijdens de jaarwisseling niet geknald mag worden.

Slechts 3 gemeenten stellen voor het eerst vuurwerkvrije zones in: Ede, Terneuzen en Weesp. De andere 75 gemeenten met een verbod kenden de afgelopen jaarwisseling ook al gebieden waar het afsteken van vuurwerk niet is toegestaan.

Dat blijkt uit onderzoek door deze krant onder 300 gemeenten. Het gaat in de meeste gemeenten om kleine stukjes gemeentegrond. Zo worden vooral vuurwerkvrije zones ingesteld rond verzorgingshuizen: dat gebeurt in 37 gemeenten. Ook rond veel kinderboerderijen en scholen is knallen niet toegestaan. In 13 gemeenten – waaronder Hilversum en Groningen – mag in een deel van het centrum geen vuurwerk worden afgestoken.

Lees verder onder het kaartje.

Terughoudend

Quote

Gemeenten hebben te weinig mogelijkhe­den.

Arno Bonte - GroenLinks

Gemeentebesturen zijn terughoudend om vuurwerkverboden af te kondigen. Ze lopen het risico dat vuurwerkhandelaren naar de rechter stappen. Dat gebeurde in 2016 in Hilversum, waar de gemeente pas na een slepende rechtszaak gelijk kreeg.

Ook is de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) niet enthousiast over een vuurwerkverbod. ,,Het is belangrijk dat vuurwerk met oud en nieuw in beginsel mag'', aldus VNG-woordvoerder Edward Ernst. De VNG raadt lokale bestuurders aan om vuurwerkvrije zones 'niet te ruim' te trekken. Dat zou in strijd zijn met de regels.

,,Gemeenten hebben te weinig mogelijkheden'', vindt Arno Bonte van GroenLinks, die al jarenlang strijdt tegen consumentenvuurwerk. ,,De halve stad als vuurwerkvrije zone aanwijzen mag niet. Dan maak je misbruik van het Vuurwerkbesluit. Kleinere zones mogen wel, maar dat kost veel voorbereiding en zeker kleinere gemeenten zitten niet ruim in hun ambtenaren.''

Schade loopt op

De Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoekt op verzoek van de vier grote steden manieren om de vuurwerkoverlast en geweld tegen hulpverleners aan te pakken. ,,Het rapport verwachten we begin december en daar zal zeker iets over consumentenvuurwerk in staan'', zegt Leo Groeneveld van de Nederlandse vuurwerkbranche.

De vuurwerkschade aan gemeentelijke eigendommen loopt jaarlijks flink op. De 300 gemeenten in het onderzoek waren vorig jaar zo’n 3,5 miljoen euro kwijt aan het herstel van onder meer opgeblazen afvalbakken, bushokjes en rioolbuizen.