Volledig scherm
Een jongen rookt een joint bij coffeeshop The Grass Company aan de Tilburgse Spoorsingel © anp

VVD: beleid rond softdrugs op de schop

De regeringspartij VVD wil dat het hele beleid rond softdrugs 'slimmer' wordt geregeld. Er moet een nieuwe, landelijke aanpak komen die een einde maakt aan de vreemde situatie dat verkoop van cannabis wordt gedoogd, maar inkoop illegaal is.

Dat besloot de partij zaterdag op haar najaarscongres in Noordwijkerhout. Het standpunt komt in het verkiezingsprogramma van de VVD. De partij is verdeeld over de legalisering van softdrugs en het besluit van zaterdag geldt als een compromis.

Het voorstel van VVD-leden om coffeeshops op gecontroleerde en legale wijze te bevoorraden, haalde het niet. De indieners van het plan vinden het onlogisch dat coffeeshops zijn toegestaan, maar de bevoorrading niet. Ook D66-Kamerlid Vera Bergkamp, die op het VVD-congres voor legalisering mocht pleiten, kon de meerderheid niet overtuigen.

Ruim 80 procent van de aanwezigen stemde uiteindelijk in met het voorstel. De opvattingen bij de liberalen over wiet lopen uiteen van een harde lijn tot volledige legalisering, aldus een VVD'er op het congres.

Sluiting
Oorspronkelijk stond in het verkiezingsprogramma het voorstel om coffeeshops die overlast geven, altijd onmiddellijk te sluiten. Dat wordt nu geschrapt. Op zoek naar een nieuwe landelijke aanpak moeten gemeenten wel zo snel mogelijk stoppen met hun experimenten met wietteelt, vindt de partij.

Prominent VVD'er en oud-staatssecretaris Fred Teeven (Veiligheid en Justitie) waarschuwde als tegenstander voor de gevolgen. Volgens hem wordt daarmee het pad van regulering ingeslagen en 'inhoudelijk lost het niets op'.

  1. Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’
    PREMIUM

    Esther (33) redde meisje dat door dertien honden bijna verscheurd werd: ‘Ze wilden haar opeten’

    Een middagje winkelen met haar vriend in Maastricht eindigde voor de 33-jarige Esther Tuls in een nachtmerrie. Een meisje van elf werd voor hun ogen gruwelijk aangevallen door dertien zeer agressieve honden. Met gevaar voor eigen leven bevrijdde het tweetal het tienermeisje uit haar benarde situatie. Deze week, zes jaar later, werden ze gehuldigd voor hun heldendaad. ,,Ik heb heel lang in therapie gezeten.”