Volledig scherm
Malik Azmani. © anp

VVD: criminele vreemdelingen sneller uitzetten

De VVD wil vreemdelingen sneller het land uitzetten als zij een misdrijf hebben begaan. Volgens asielwoordvoerder Malik Azmani maken criminelen met een verblijfsvergunning 'misbruik van onze gastvrijheid'.

,,De overheid moet grenzen durven stellen," zegt Azmani. ,,Tolerantie en intolerantie liggen dichter bij elkaar dan men denkt."

Met zijn voorstel probeert de liberaal vanmiddag bij de behandeling van de begroting voor Veiligheid en Justitie zijn partij weer wat kleur op de wangen te geven. De VVD heeft op het gebied van vreemdelingenzaken deze kabinetsperiode de ene na de andere nederlaag moeten slikken. Zo ging de VVD morrend akkoord met een kinderpardon als coalitiepartij PvdA zou instemmen met strafbaarstelling van illegaliteit. Het eerste ging door, het tweede niet.

Ook nu reageert de PvdA gereserveerd. Ook al is in het regeerakkoord afgesproken dat veroordeelde vreemdelingen eerder worden uitgezet. Nu maakt de wet nog onderscheid tussen zware en 'gewone' misdrijven om te bepalen hoe snel iemand zijn verblijfsrecht verliest. Wie veroordeeld wordt voor een misdrijf waarop 6 jaar of meer staat, loopt een groter risico te worden uitgezet dan iemand die is veroordeeld voor een misdrijf waarop een minder lange celstraf staat.

Azmani wil dat onderscheid laten vervallen: zo zou iemand die bijvoorbeeld 15 jaar in Nederland verblijft na een veroordeling tot 30 maanden altijd zijn recht op verblijf moeten verliezen, ongeacht het misdrijf. Jaarlijks worden ongeveer 13.000 vreemdelingen veroordeeld.