Volledig scherm
Pieter Omtzigt © anp

VVD en CDA steunen Amerikaanse aanval

Regeringspartij VVD en oppositiepartij CDA steunen de Amerikaanse acties in Noord-Irak om een dreigende volkerenmoord te voorkomen. Dat lieten Tweede Kamerleden van die partijen weten in reactie op de eerste Amerikaanse bombardementen op artillerie van de Islamitische Staat (IS) in de buurt van Erbil.

Volgens CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is er geweld nodig om de met genocide bedreigde bevolking van Irak, zoals Yezidi's en christenen, te beschermen tegen de terroristische organisatie IS. 'Dat maakt het in de internationale rechtsorde gepast dat de VS ingrijpen en wij roepen de VN-Veiligheidsraad op zo snel mogelijk aan te geven hoe genocide hier voorkomen kan worden en op welke wijze IS bestreden kan worden', stelde hij.

De CDA-fractie is volgens Omtzigt ook blij dat de Amerikanen voedsel en drinken droppen. 'Zij doen wat de wereldgemeenschap moet doen bij een dreigende genocide, namelijk de bedreigde bevolking bescherming bieden.' Hij wijst erop dat IS etnische en religieuze minderheden voorziet van een herkenningsteken, eigendommen onteigent en dwingt tot bekering. 'En IS is zelf trots op haar misdaden en oorlogsmisdaden zoals het op gruwelijke wijze executeren, onthoofden en kruisigen van krijgsgevangenen en tegenstanders. Zo'n organisatie bestrijd je niet alleen met praten en polderen. Voor de bescherming van burgers tegen deze organisatie is geweld nodig.'

Ook PVV-leider Geert Wilders steunt de luchtaanval. 'Van mij mogen ze die hele terreurclub meteen platbombarderen.' Fractievoorzitter Louis Bontes van VoorNederland (VNL) vindt het 'geweldig' dat de Amerikanen de aanval hebben geopend op de 'terroristen' van IS. 'Daar hebben de yezidi's meer aan dan aan de grondrechten van Timmermans', twitterde hij.