Volledig scherm
VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes © ANP

VVD'er: Grenzen dicht voor jonge mannen uit Midden-Oosten

Twee maanden voor haar afscheid, springt een onopvallend VVD-Kamerlid ineens uit de band. Backbencher Ybeltje Berckmoes bepleit op de radio dat de grenzen dicht moeten voor jonge mannen uit het Midden-Oosten. Haar partijgenoten reageren snoeihard.

In een interview met BNR zegt Berckmoes dat West-Europa een soort Eurabia dreigt te worden. ,,Het mengt voor geen meter,’’ aldus het Kamerlid over de verschillen in cultuur en geloof.

Quote

Het islami­tisch geloof is een geweldda­dig geloof

Ybeltje Berckmoes

,,Ik zie daar een bedreiging. Dat door de enorme bevolkingsgroei daar de angry young men uit Afrika en het Midden-Oosten hiernaartoe komen, dat moet gewoon stoppen.’’ Ook stelt ze: ,,Het islamitisch geloof is een gewelddadig geloof.’’

De uitspraken vertolken niet het officiële VVD-standpunt en zijn meestal in PVV-kringen te horen. Berckmoes beseft al meteen dat ze er ‘gedonder’ mee krijgt in haar eigen partij. ,,Maar I don’t care.’’ Ze komt toch niet meer terug in de Tweede Kamer na de komende verkiezingen.

Politiek gevoel

Quote

Dit verklaart waarom ze niet meer op de lijst staat

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra

Binnen een uur neemt VVD-fractieleider Halbe Zijlstra afstand van Berckmoes. ,,Wij maken ons ook zorgen over de grote migratiestromen. Maar de wijze waarop zij dit zegt verklaart waarom ze niet op de lijst staat’’, stelt hij in een snoeiharde reactie. Hij suggereert dat Berckmoes een gebrek aan politiek gevoel heeft.

Ook andere VVD’ers weten niet hoe snel ze zich moeten distantiëren van hun partijgenote. ,,Bizarre onzin, waar ik volop afstand van neem’’, reageert de Amsterdamse VVD-wethouder Eric van der Burg. ,,Nog 6 weken en dan zijn we van haar af.’’

Berckmoes gaat met haar nieuwste uitspraken volop over de tong op het Binnenhof, terwijl ze de afgelopen vier jaar een Kamerlid was dat nauwelijks de aandacht trok. Ze hield zich voornamelijk in stilte bezig met verslavingszorg en maatschappelijke opvang. Maar ergens binnen in haar moet de ontevredenheid zijn gegroeid.

Matje

Eind vorig jaar muitte ze al door zonder overleg met haar partij haar initiatiefvoorstel voor daklozen te presenteren in het AD. Ze moest daarna op het matje komen bij vicefractievoorzitter Tamara van Ark. Voor straf mocht ze haar initiatief niet meer indienen en haar onderwerp werd haar afgenomen.

De kans is klein dat haar nieuwste actie nog repercussies zullen hebben voor haar, nu er bijna verkiezingen zijn voor een nieuwe Tweede Kamer. Bij de VVD liggen ze er niet echt wakker van. ,,Ach, niemand kent Ybeltje Berckmoes’’, klinkt het.