Oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen.
Volledig scherm
Oud-burgemeester Ricardo Offermanns van Meerssen. © anp

VVD'er Offermanns veroordeeld om corruptie

Oud-burgemeester Ricardo Offermanns heeft vandaag van de rechtbank in Rotterdam 120 uur taakstraf gekregen voor passieve ambtelijke omkoping. Hij krijgt die straf omdat zijn VVD-partijgenoot Jos van Rey hem in 2012 vertrouwelijke informatie voor de burgemeestersbenoeming in Roermond gaf en hij die heeft aangenomen. Offermans was zelf niet bij de uitspraak aanwezig. Lees hier het belastende telefoongesprek tussen Van Rey en Offermanns.

 
Toen Offermanns door de gemeenteraad was uitverkoren, drukte Van Rey hem op het hart: 'Ik bel je morgen via de andere normale lijn, en dan doen we alsof we elkaar voor de eerste keer spreken.'

Offermanns was in 2012 burgemeester van Meerssen en in de race om burgemeester van Roermond te worden. Van Rey was destijds wethouder voor de VVD in de Limburgse stad en adviseur van de sollicitatiecommissie. Hij speelde de vertrouwelijke informatie door aan zijn partijgenoot. Dat had niet gemogen, oordeelden de rechters.

Tijdens de behandeling van de zaak werd een tapgesprek afgespeeld, waarin te horen was hoe Van Rey aan Offermanns enkele vragen van de sollicitatiecommissie voorhield. Volgens de aanklager is alle informatie van de vertrouwenscommissie vertrouwelijk. Die mag met niemand worden gedeeld. 'Ze wisten heel goed dat contact niet was toegestaan.' Van Rey en Offermans wisselden namelijk regelmatig van telefoon, want 'je weet het maar nooit'. Toen Offermanns door de gemeenteraad was uitverkoren, drukte Van Rey hem op het hart: 'Ik bel je morgen via de andere normale lijn, en dan doen we alsof we elkaar voor de eerste keer spreken.'

'Offermanns heeft waardevolle, geheime informatie aangenomen', concluderen de rechters. Daardoor kon hij beter voor de dag komen bij zijn sollicitatie voor burgemeester van Roermond. Volgens de rechtbank is onder meer uit getuigenissen van leden van de sollicitatiecommissie gebleken dat Offermanns daardoor precies de goede en gewenste antwoorden tijdens zijn sollicitatie kon geven.

Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey
Volledig scherm
Oud-Eerste Kamerlid en -wethouder Jos van Rey © anp

Van Rey
Offermanns vindt dat hij niets fout heeft gedaan, liet hij tijdens de behandeling van de zaak weten. Zijn advocaat en hij gaan zich dan ook beraden of ze in hoger beroep gaan.

Ook Van Rey is verdachte. De rijksrecherche begon in de zomer van 2012 een onderzoek naar hem vanwege de verdenking van ambtelijke corruptie en witwassen. Sinds september 2012 werd hij getapt. Zo kwam de zaak tegen Offermanns aan het rollen.

  1. ‘Snelle pc zonder coronavirus’: Marktplaats grijpt in bij ‘smakeloze’ advertenties

    ‘Snelle pc zonder coronavi­rus’: Markt­plaats grijpt in bij ‘smakeloze’ adverten­ties

    Marktplaats heeft de handen vol aan particuliere verkopers en bedrijven die de naam van het coronavirus misbruiken om meer aandacht te krijgen voor hun advertenties. Op de koop-en verkoopsite wemelt het van de advertenties waarin volgens Marktplaats op een ‘smakeloze manier’ een link wordt gelegd met het coronavirus. ,,Wij gaan hier met onze experts kritisch naar kijken”, meldt een woordvoerder aan deze nieuwssite.