Volledig scherm
© anp

VVD'er Ton Elias strijdt niet langer voor plaats op kandidatenlijst

Ton Elias staakt zijn pogingen om alsnog een plek te krijgen op de kandidatenlijst van de VVD voor de komende Tweede Kamerverkiezingen. Zijn gedwongen vertrek vindt hij nog altijd onbegrijpelijk en onbevredigend, maar wil de partij in verkiezingstijd niet voor de voeten lopen.

Quote

Ik ga hier geen achterhoe­de­ge­vecht van maken dat de partij en mijzelf schade zou kunnen toebrengen

Ton Elias

Het steekt Elias vooral dat zijn partij hem zelfs geen lage plaats op de lijst gunde, waarna hij campagne had kunnen voeren om alsnog een Kamerzetel te bemachtigen. ,,Voor alle duidelijkheid: ik handhaaf mijn bezwaren en ik vind voornamelijk het feit dat ik zelfs niet de kans krijg een voorkeursactie te beginnen door mij één van de tachtig plekken toe te kennen ridicuul'', schrijft hij aan zijn collega's in de VVD-fractie. ,,Maar ik ga hier geen achterhoedegevecht van maken dat de partij en mijzelf schade zou kunnen toebrengen.''

Vijanden
De uitgesproken Elias kreeg naar eigen zeggen vorige week te horen dat hij te veel vijanden heeft en daarom niet meer in de fractie past. De VVD'er zei toen verbijsterd te zijn.

In de brief van dinsdag dankt hij de ,,vele'' partijgenoten, onder wie Hans Wiegel en Eerste Kamervoorzitter Ankie Broekers-Knol, die de afgelopen dagen voor hem in de bres sprongen.

  1. Zo bouwde Gerrit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje
    PREMIUM
    Dagboek

    Zo bouwde Ger­rit-Jan negen jaar lang aan zijn Utopia: een bijzonder inkijkje

    Niemand in Drenthe wist wat Gerrit-Jan van D. (67) negen jaar lang uitspookte op zijn boerderij in Ruinerwold. Maar voor zijn online vrienden bracht hij bijna dagelijks verslag uit. Met liefst 1600 foto’s en 80 filmpjes gaf hij hen een bijzonder inkijkje in het uitzonderlijke leven op de hoeve. Daaruit blijkt voor het eerst dat hij in het diepste geheim bouwde aan zijn eigen spirituele centrum. ,,Als het allemaal is geregeld, zal ik vrienden uitnodigen.’’ Dat er ook nog zes kinderen woonden, kreeg al die jaren niemand te horen.