Volledig scherm
Jos van Rey © anp

VVD'ers komen het meest in aanraking met justitie

Politici van de VVD komen vaker in aanraking met justitie dan mensen van andere partijen. Dat meldt het tijdschrift Vrij Nederland op basis van zijn jaarlijkse Politieke Integriteits-Index.

De VVD is voor het vijfde jaar op rij koploper. Vijftien politici van de partij kwamen in opspraak. Drie VVD'ers werden door een rechter veroordeeld. Verder ging het om vijf D66'ers, vier CDA'ers, drie mensen van de PvdA en één van de PVV.

Sinds 2008 zijn al 21 VVD'ers veroordeeld door een rechter. Afgelopen jaar kwamen Jos van ReyTilman Schreurs en Rolf Zincken daarbij. Ton Hooijmaijers werd definitief veroordeeld door de Hoge Raad.

Volgens de index waren er vorig jaar 46 affaires. Het ging onder meer om zestien misdragingen onder volksvertegenwoordigers in hun vrije tijd, zoals vechtpartijen, en om tien keer laakbaar gedrag, zoals beledigingen via Twitter. Acht keer maakte een politicus misbruik van vertrouwelijke informatie.

  1. HAK voert als eerste voedselfabrikant Nutri-Score in: ‘waar wachten we nog op?’

    HAK voert als eerste voedselfa­bri­kant Nu­tri-Sco­re in: ‘waar wachten we nog op?’

    Als eerste in Nederland voert groentefabrikant HAK het voedselkeuzelogo Nutri-Score in. Of het nu een pot appelmoes, doperwtjes, kersen of rode kool is, de etiketten van de HAK-producten worden vanaf 1 september voorzien van het nieuwe logo dat aan de hand van kleuren en lettercodes aangeeft hoe gezond drinken of eten is. Timo Hoogeboom, algemeen directeur van HAK, legt uit waarom zijn bedrijf het voortouw neemt.