Volledig scherm
© anp

VVD: geldstroom uit religieus onvrije landen aanpakken

De VVD wil wat doen aan de geldstroom uit landen zonder godsdienstvrijheid naar organisaties in Nederland, zoals moskeeën en andere instellingen. Dat heeft VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra vandaag gezegd tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen in de Tweede Kamer.

Zijlstra reageerde op de vraag van Kamerlid Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Die noemde de financiering vanuit 'onvrije' landen, zoals Saudi-Arabië, 'een graat in de keel'.

,,Terecht punt'', aldus Zijlstra. ,,Het geeft mij ook een unheimisch gevoel. Waarbij je je af en toe afvraagt: wat zit daaronder?'' Hij wil nu kijken op welke manier er wat gedaan kan worden aan de geldstroom uit landen waar geen enkele vrijheid van godsdienst is, terwijl die landen het omgekeerde niet toelaten.

  1. Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat Logo AD+
    Project X-rellen

    Merthe uit Haren kan weer anoniem over straat

    Ze was vijftien toen ze ongewild en indirect met een Facebook-post de aanstichtster werd van de ongekend massale Project X-rellen in het Groningse dorp Haren. Merthe, het jonge kassameisje van Albert Heijn, zweeg jarenlang tegenover de buitenwereld. Om weer een kans te hebben op een normaal leven. Vijf jaar later staat ze symbool voor het breed gedeelde standpunt dat het dorp weer verder wil: ‘Ik ben blij dat ik weer anoniem over straat kan’.