Volledig scherm
© anp

VVD: In de bijstand? Niet meteen op vakantie!

De VVD wil de vakantierechten van bijstandsgerechtigden inperken. Ze moeten eerst een halfjaar solliciteren voordat ze 2 weken weg mogen. Als ze 4 weken op vakantie willen, dan mag dat van de liberalen pas na een jaar.

De VVD vindt dat staatssecretaris Jetta Klijnsma de Bijstandswet moet aanscherpen. 'Je frustreert je eigen kansen als je meteen 4 weken naar het buitenland gaat. Dus eerst een sollicitatiebrief, dan de bikini', zegt VVD-Kamerlid Sjoerd Potters.  

De liberaal wil dat bijstandsgerechtigden vakantierechten opbouwen, net als mensen met een baan of met een WW-uitkering. In de bijstand zou je volgens hem 2 dagen per maand moeten krijgen. Zo kun je pas na een jaar bijstand een maand op vakantie.  

Potters denkt dat werklozen daardoor meer kans maken op werk. 'Uit onderzoek blijkt dat je juist in het begin de grootste kans op een baan hebt. Hoe langer je in de bijstand zit, hoe moeilijker het is om eruit te komen.'  

'Stoerdoenerij'
De Landelijke Cliëntenraad, die bijstandsgerechtigden vertegenwoordigt, heeft geen goed woord over voor het VVD-plan. 'De regels waaraan bijstandsgerechtigden moeten voldoen, worden alleen maar strenger', zegt Branko Hagen. 'Dinsdag bleek dat de Eerste Kamer een hele reeks nieuwe aanscherpingen steunt. Maar het aantal bijstandsgerechtigden daalt er niet door, het stijgt juist.'

Volgens Hagen is het vooral 'stoerdoenerij' van de VVD. 'Alsof bijstandsgerechtigden geld hebben om weken naar het buitenland te gaan. Vaak is het hooguit een weekje in de caravan van een bekende. Ik zie niet in hoe dit mensen helpt sneller aan werk te komen.' Mensen in de bijstand hebben momenteel recht op 4 weken verblijf in het buitenland, ongeacht de tijd dat ze hun uitkering hebben.

  1. Geen cel maar tbs voor ontoerekeningsvatbare Haagse steker Malek F.

    Geen cel maar tbs voor ontoereke­nings­vat­ba­re Haagse steker Malek F.

    Malek F. (33) is vanmiddag in de rechtbank Schiphol volledig ontoerekeningsvatbaar verklaard en veroordeeld tot tbs met dwangverpleging voor het neersteken van drie mensen op 5 mei 2018 in Den Haag. Volgens de rechter heeft F. volledig onder invloed van psychose gehandeld. Er was geen sprake van een terroristisch motief, wel handelde F. met voorbedachte rade: hij kocht een mes om ‘zijn duivelsaanbidders’ aan te vallen.