Volledig scherm
© ANP

VVD-Kamerlid: Zijlstra is sneue natrapper en leugenaar

Vertrekkend VVD-Kamerlid Ybeltje Berckmoes blijft op oorlogspad. Na haar omstreden uitspraak gisteren op radiozender BNR dat de grenzen dicht moeten voor jonge mannen uit het Midden-Oosten en Afrika, haalt ze vandaag in een live radiogesprek met de lokale omroep in Den Helder hard uit naar journalisten, de VVD en haar fractievoorzitter Halbe Zijlstra.

Tijdens het telefoongesprek, dat ruim 10 minuten duurt, geeft de VVD’er allereerst de pers de schuld van de ophef die is ontstaan. ,,Dit is nou precies hoe de ‘mainstream media’, de omroepen en de kranten, nieuws maken.” Volgens Berckmoes zijn haar woorden in de mond gelegd. Ook zouden belangrijke stukken van het gesprek zijn weggeknipt.

Door Berckmoes werd ook de term ‘Eurabia’ gebruikt, een verwijzing naar een islamiserend Europa dat opschuift richting de Arabische wereld. Het is een term die vooral wordt gebezigd door de PVV van Geert Wilders. Het woord is volgens haar een compleet normaal begrip onder ‘kenners’. ,,Maar in die Haagse kaasstolp wordt dat woord alleen maar gelinkt aan Wilders. In verkiezingstijd kan een journalist dus scoren als ik zo’n woord gebruik.”

Zijlstra

Quote

Halbe is een heel ervaren politicus, maar hij doet uitspraken waarna Wilders hem compleet vermorzelt in een tweet

Ybeltje Berckmoes, VVD-Kamerlid
Geert Wilders (PVV) en Halbe Zijlstra (VVD)
Volledig scherm
Geert Wilders (PVV) en Halbe Zijlstra (VVD) © ANP

Berckmoes uit niet alleen kritiek op de media, maar ook op haar baas binnen de VVD-fractie, Halbe Zijlstra. Die zei na de uitspraak van de ‘backbencher’ dat dit ‘een goede verklaring is waarom ze niet meer op de VVD-lijst staat’. VVD-leider Mark Rutte noemde die woorden vanmiddag ‘verstandig’. Berckmoes: ,,Het is wat mij betreft gewoon goedkoop scoren door een journalist en daarnaast een beetje sneu natrappen door mijn eigen fractievoorzitter, Zijlstra.''

Hij had volgens Berckmoes gewoon kunnen zeggen dat-ie de zorgen begreep, maar zelf andere woorden zou kiezen. ,,Halbe is een heel ervaren politicus, maar hij doet uitspraken waarna Wilders hem compleet vermorzelt in een tweet. Dat vind ik dan weer raar en niet slim.” Volgens het Kamerlid ‘liegt’ Zijlstra als hij zegt dat ze om haar standpunten niet meer op de kieslijst staat voor de VVD. ,,Ik heb in het vroege voorjaar van 2016 zelf aangekondigd dat ik me niet zou kandideren en dat ik wat anders wilde gaan doen.” Toen was er helemaal nog geen lijst samengesteld, aldus de VVD’er.

Berckmoes bevestigt verder dat ze al langer slecht ligt bij de partij. Eind 2016 presenteerde ze zonder overleg met haar fractie haar initiatiefvoorstel voor daklozen in deze krant. Ze moest daarom op het matje komen bij vicefractievoorzitter Tamara van Ark. Haar initiatief mocht ze niet meer indienen. Berckmoes: ,,Zoals iedereen een paar maanden geleden al in het AD heeft gelezen, heb ik een spreekverbod, een mediaverbod. Ze vinden bij de VVD dat ik niet volgens de fractiediscipline werk. Ik ben lastig. Ik sta er een beetje buiten. Dat heeft erin geresulteerd dat ik een steeds kleinere portefeuille heb gekregen en dat ze liever hadden dat ik überhaupt niet meer het woord voerde.''

Uitgesproken

Wat haar betreft zit Berckmoes gewoon de rit uit, zegt ze tegen de lokale omroep. De VVD-parlementariër zegt veel steun te ervaren uit het land. ,,Ik heb uitgesproken wat veel mensen denken en voelen. Dat is ‘not done’ in politiek Den Haag en de gevestigde media.''

Vanavond dook het VVD-Kamerlid ineens op bij een bijeenkomst van het Forum voor Democratie van Thierry Baudet. Volgens berichten van die partij sprak ze daar onder meer over immigratie en haar 'frustraties' met de VVD-fractie.

De VVD wil geen commentaar geven op de nieuwste uitlatingen van Berckmoes.

  1. Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?
    PREMIUM
    Geldoorlog in Europa

    Moet Nederland in coronatijd de beurs wel trekken voor het zuiden?

    De coronacrisis zet het debat over steun aan de (arme) zuidelijke eurolanden opnieuw op scherp. Alle aandacht in Europa gaat momenteel uit naar de ‘oorlog tegen het virus’. Maar tegelijk woedt er een andere, veel oudere, oorlog in Europa: wie draait op voor de kosten? Nog specifieker: zullen rijke landen als Duitsland en Nederland wederom de portemonnee moeten trekken om Italië, Spanje en Frankrijk er bovenop te helpen?