Volledig scherm
VVD-partijvoorzitter Henry Keizer © ANP

VVD: kleine partijen weren uit Kamer met kiesdrempel

VVD-partijvoorzitter Henry Keizer vindt dat er een kiesdrempel moet worden ingesteld bij Tweede Kamerverkiezingen. Keizer maakt zich zorgen over de regeerbaarheid van Nederland nu de politiek steeds meer versplintert.

Dat zegt hij vandaag in een interview met het AD. Vandaag vergaderen de fractievoorzitters van de Eerste Kamer in het geheim over een voorstel van VVD-senaatsfractievoorzitter Loek Hermans om een opdracht te formuleren voor een staatscommissie die kijkt naar de werking van de democratie.

Quote

Ik ga met trots naar het buitenland om te vertellen dat wij de kleinste grootste regerings­par­tij ter wereld zijn. Dat wordt niet altijd begrepen

Henry Keizer, VVD
Quote

Als je niet oppast, heb je zes, zeven partijen nodig om een regering te vormen. Dat wordt wel heel erg ingewik­keld

Nogmaals Keizer

Hermans trekt en sjort al een halfjaar om voldoende steun te krijgen voor zijn voorstel. Keizer: ,,Er komt een staatscommissie die kijkt naar de Eerste Kamer en naar de kiesdrempel. Het is geen waanzinnig idee om eens goed te onderzoeken wat het zou betekenen. In andere landen bestaat ook een kiesdrempel. Ik ga met trots naar het buitenland om te vertellen dat wij de kleinste grootste regeringspartij ter wereld zijn. Dat wordt niet altijd begrepen.''

Drempel
De Tweede Kamer telt nu door afsplitsingen en het ontbreken van een kiesdrempel zeventien fracties. Door het instellen van een kiesdrempel zullen minder partijen erin slagen in het parlement te komen. Dat is goed voor de middelgrote en grotere partijen, die dan meer zetels kunnen verdelen. Een kabinetsformatie wordt dan makkelijker.

Keizer: ,,Ik constateer wel dat als je niet oppast om een regering te vormen je zes, zeven partijen nodig hebt. Dat wordt wel heel erg ingewikkeld. In andere landen bestaat er ook een kiesdrempel. Het is voor mij niet ondenkbaar, het is een optie.''

Voor de volgende regeringscoalitie dreigt er niet alleen een probleem in de Tweede Kamer, maar nu ook al in de Eerste Kamer. Het kabinet-Rutte I worstelde daar in 2010 al mee, maar ook sinds 2012. Het leidde ertoe dat VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra openlijk liet blijken van de senaat af te willen.

Overigens stemmen leden van de Provinciale Staten vandaag over wie er in de nieuwe Eerste Kamer komt. Die wordt op 9 juni geïnstalleerd.

Lees het volledige interview met VVD-partijvoorzitter Henry Keizer in het AD van vandaag.