VVD laat PVV en Forum verder achter zich in virtuele peiling: ‘Rutte is een echte crisismanager’
Premier Mark Rutte krijgt veel waardering voor de manier waarop hij met de coronacrisis omgaat. In de eerste weken van de crisis stijgt de VVD met acht zetels in de virtuele peilingen. Geert Wilders (PVV) en Thierry Baudet (Forum voor Democratie) verliezen juist kiezers vanwege hun opstelling en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos en EenVandaag.
Delen per e-mail
De partij van premier Mark Rutte kan op dit moment rekenen op 35 zetels. Een maand geleden, een paar dagen voordat de eerste coronapatiënt in Brabant werd gemeld, stond de VVD nog op 27 zetels. Onderzoek van onderzoeksbureau Kantar laat zien dat Nederlanders het in meerderheid eens zijn met de manier waarop de overheid de coronacrisis te lijf gaat.
Boegbeeld
De VVD trekt vooral kiezers door het optreden van Rutte in de coronacrisis, blijkt uit een analyse van Ipsos. Het onderzoek is gehouden onder een representatieve steekproef van 1013 stemgerechtigde Nederlanders. ,,Deze regering treedt rustig en beheerst op en Rutte is hier het boegbeeld van. Hij blijkt een echte crisismanager”, licht een ondervraagde bij EenVandaag toe. En een ander: ,,Ik twijfel continu, maar in tijden als deze word ik eraan herinnerd waarom de VVD het uiteindelijk wint bij mij.”
Peilingen van EenVandaag lieten ook al zien dat het vertrouwen in de premier sinds het uitbreken van het coronavirus is gegroeid. Na de televisietoespraak van 16 maart, die veel indruk maakte op mensen, steunde 68 procent hem. Dat percentage is deze week gestegen naar 75 procent. Voor de coronacrisis schommelde het vertrouwen in Rutte tussen de 25 en 45 procent.
Bekijk hieronder de toespraak van Mark Rutte van 16 maart:
Niet dwingend
Slechts 8 procent van de Nederlanders heeft volgens Ipsos weinig of geen vertrouwen dat de overheid de juiste beslissingen neemt om de uitbraak van het virus het hoofd te bieden. Zo’n twee derde vindt dat de juiste afweging wordt gemaakt tussen de volksgezondheid en de economie. Ook valt het in goede aarde dat de maatregelen niet dwingend worden opgelegd, zoals in sommige andere landen. 71 procent van de ondervraagden is daarover te spreken.
Zorgen zijn er echter ook. Ongeveer driekwart van de ondervraagden maakt zich redelijk veel tot veel zorgen over de gevolgen voor de economie. Over de persoonlijke economische gevolgen van de crisis is 44 procent van de Nederlanders behoorlijk bezorgd.
PVV en Forum
Forum voor Democratie verliest deze maand vijf zetels in de peiling. De partij van Thierry Baudet komt daarmee op tien zetels. De PVV daalt drie zetels en komt daarmee op vijftien zetels. Overstappende kiezers zijn niet te spreken over de opstelling van de leiders en het beleid dat zij hebben bepleit in deze crisis. Een FvD-kiezer: ,,Baudet schreeuwt om een lockdown, maar wat weet hij daar nou van?”
Twee derde van de huidige FvD-kiezers (69 procent) is tegen een strikte lockdown, zoals in Frankrijk geldt op dit moment. Onder PVV’ers is de weerstand tergen een lockdown weliswaar iets kleiner, maar is alsnog de helft (52 procent) tegen.
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
27
‘Belastingdienst houdt zich al 15 jaar niet aan de wet bij terugvordering toeslagen’
Het toeslagenschandaal bij de Belastingdienst is veel groter dan tot nu toe gedacht, concludeert RTL Nieuws op basis van vertrouwelijke stukken. De omstreden werkwijze van de Belastingdienst is veel eerder begonnen dan tot nu toe bekend, blijkt uit duizenden documenten van de dienst Toeslagen die de nieuwszender in handen kreeg. -
PREMIUMVerkiezingen
Is nieuw asfalt nog nodig nu thuiswerken de norm is? Partijen zijn verdeeld
In aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen geven politieke partijen in acht afleveringen hun standpunten op het gebied van onder meer wonen, werken, vergroening, asfalt en de nexit. Vandaag aflevering 6: Hebben we al dat asfalt nog wel nodig nu miljoenen mensen thuiswerken? Aan het woord Gijs van Dijk (PvdA) en Joost Eerdmans (JA21). -
Rutte en andere kabinetsleden niet strafrechtelijk vervolgd vanwege toeslagenaffaire
De regering zal geen opdracht geven om premier Mark Rutte en andere politieke kopstukken strafrechtelijk te vervolgen voor hun rol in de toeslagenaffaire. Dat heeft demissionair minister van Justitie en Veiligheid Ferd Grapperhaus zojuist geschreven aan de Tweede Kamer. -
PREMIUM
Door webshops ligt een koopverslaving op de loer, dit doe je eraan
Winkelen en uitgaan kan al een tijd niet, maar gelukkig hebben we webshops. Nou ja, gelukkig... Voor sommige mensen is een druk op de koopknop zó verleidelijk, dat een koopverslaving op de loer ligt. -
video
Koning Willem-Alexander: ‘Het coronavirus kunnen wij niet stoppen, het eenzaamheidsvirus wel’
Koning Willem-Alexander is trots op de wijze waarop Nederland omgaat met de coronacrisis. Hij leeft intens mee met patiënten en nabestaanden van slachtoffers en spreekt zijn waardering uit voor iedereen die beroepsmatig of vrijwillig een steentje bijdraagt. ,,U allen zorgt ervoor dat ondanks de verlamming van het openbare leven, het hart van onze samenleving blijft kloppen’’, zei hij zojuist in een toespraak op de televisie.
-
PREMIUMColumn Saskia Noort
Wie ooit zo’n tsunami van haat over zich heen kreeg, weet hoe het voelt: als groot gevaar
Saskia Noort schrijft wekelijks over nieuws dat haar raakt. De schrijfster geeft een collega advies over de haat die, zeker vrouwelijke, columnisten over zich uitgestort krijgen. -
Zelftest naar verwachting vanaf volgende maand voor een tientje in supermarkt te koop
Het kabinet hoopt dat mensen vanaf volgende maand zelf een coronasneltest kunnen afnemen. Het idee is dat de zogenoemde antigeentesten beschikbaar komen voor werkgevers en voor het onderwijs, maar ook voor ongeveer een tientje in winkels komen te liggen. -
PREMIUM2
Prenatale depressie blijft vaak onbehandeld: ‘Door de stress beviel ik van een prematuurtje’
Niet elke zwangere vrouw is in blijde verwachting. Sommigen voelen zich neerslachtig of angstig, maar om hulp vragen is moeilijk. Dat kan een prenatale depressie tot gevolg hebben. ,,Het is not done om te praten over de slechte kanten van een zwangerschap”, vertelt ervaringsdeskundige Carmen Wille (31). Vroedvrouw en psychotherapeute An-Sofie Van Parys pleit voor meer bewustwording, want een prenatale depressie kan ernstige gevolgen hebben voor moeder én kind.