Volledig scherm
Kathalijne de Kruif. © VVD

VVD-raadslid zit al dagen in de cel voor hennepteelt

VVD-fractieleider Kathalijne de Kruif van de gemeente Stichtse Vecht zit sinds vrijdag in de cel voor witwassen en grootschalige hennepteelt. Haar advocaat John Peters bevestigt dat ze geen contact met de buitenwereld mag hebben. Volgens de regels van justitie mag hij nog niet inhoudelijk op de zaak ingaan. Zijn cliënte blijft zeker 2 weken vastzitten.

In het onderzoek legde de politie beslag op auto's, boten en een waterscooter. Ook werden geld, sieraden, horloges en andere dure luxegoederen in beslag genomen. De politie doorzocht woningen in Utrecht, Maarssen, De Bilt, Voorthuizen en Haarlem. In De Bilt, Hilversum en Veenendaal werden hennepkwekerijen ontmanteld.

Ook werd een inval gedaan op een woonwagenkamp aan de Gangesdreef in Utrecht. De Kruif is op Facebook vrienden met een aantal bewoners van het kamp. Bronnen melden ook dat zij een relatie zou hebben gehad met een van de andere verdachten.

Tips
De politie doet al sinds oktober vorig jaar onderzoek naar de hennepbende. Aanleiding waren tips over uitgebreide hennepteelt en het witwassen van grote sommen geld.

Een van de verdachten is een bekende figuur uit de worstel- en vechtsportwereld. Hij werkte onder meer voor een gokhalketen en was betrokken bij het supportershome van FC Utrecht.

VVD-politica De Kruif wordt ook verdacht van lekken van geheime informatie over de burgemeestersbenoeming eind vorig jaar in Maarssen, dat tot Stichtse Vecht behoort. Ze zou aan haar voormalige partijgenoot Piet Ploeg hebben doorgegeven dat PvdA'er Marc Witteman werd voorgedragen.

Ploeg was eerder wethouder in Stichtse Vecht. Hij moest na een interne VVD-ruzie begin vorig jaar het veld ruimen. Ploeg zegt dat de politiek in Stichtse Vecht achter hem ligt en wil niet op de zaak ingaan.

De ontmaskering van De Kruif leidt tot geschokte reacties in de gemeentepolitiek van Stichtse Vecht. Ron Druppers van de lokale fractie Maarssen 2000: ,,Ik schaam me bijna dat ik in een gemeenteraad zit waarin dit soort zaken voorkomt.''

De VVD heeft De Kruif op non-actief gezet.