Volledig scherm
De vlam dreigt even in de pan te slaan wanneer iemand op de demonstranten afstapt. © Marnix Schmidt

VVD tegen ouders: Kom als Zwarte Piet naar school

Ouders van kinderen op Utrechtse openbare basisscholen die het oneens zijn met het Zwarte Piet-verbod, doen er goed aan vrijdag verkleed als Zwarte Piet naar school te gaan. Die oproep doet de VVD.

Quote

Ik zou zeggen: als ouders het er niet mee eens zijn, laat je horen en ga als Zwarte Piet naar school. Dat zou een belangrijk signaal zijn

VVD-raadslid Queeny Rajkowski

Op de Prinses Margrietschool in Zuilen gaan moeders vrijdag tijdens de aankomst van Sinterklaas naar school als Zwarte Piet, omdat ze vinden dat het donkere hulpje bij het kinderfeest hoort. Zij doen dit omdat het openbaar schoolbestuur SPO op alle ruim 40 scholen Zwarte Piet schrapte. Voor ouders was dit een complete verrassing.

In de Utrechtse politiek is het passeren van de ouders slecht gevallen. ,,Ik vind het heel raar dat ouders niet zijn gehoord,'' vindt VVD-raadslid Queeny Rajkowski. ,,Kinderen mogen zelfs niet meer in de klas naar het Sinterklaasjournaal kijken. Dat is een radicaal standpunt. Ik zou zeggen: als ouders het er niet mee eens zijn, laat je horen en ga als Zwarte Piet naar school. Dat zou een belangrijk signaal zijn.''

Eenzijdig
Ook andere politieke partijen zijn ontevreden over de eenzijdige beslissing van het schoolbestuur. ,,Ik heb moeite met zo'n besluit van bovenaf,'' zegt Selma Bas van D66, de grootste partij. ,,Zoiets moet je er niet doordrukken.'' En Gadiza Bouazani van de PvdA: ,,SPO zet zich juist in voor ouderbetrokkenheid. Het had beter gepast om het gesprek aan te gaan.''

Alleen in Den Haag hebben alle scholen afgesproken afscheid te nemen van de traditionele Zwarte Piet. Op de Utrechtse openbare basisscholen zijn alle vormen van Zwarte Piet uit het lesaanbod geschrapt."

  1. Jongen springt van brug op Efteling-bootje: attractie stilgelegd, beveiligers grijpen in

    Jongen springt van brug op Efteling-boot­je: attractie stilgelegd, beveili­gers grijpen in

    Een minderjarige Efteling-bezoeker heeft zich vanmiddag flink misdragen in en rondom de bekende bootjesattractie Gondoletta. De jongen sprong vanaf een brug op het dak van één van de varende bootjes en bleef daar vervolgens een tijd lang op zitten. Door beveiligers is de baldadige bezoeker naar de uitgang van het pretpark begeleid, bevestigt een woordvoerster tegenover het Brabants Dagblad.
  2. 'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    'Beer van een vent' Chris (31) tilt auto op en redt fietser in Breda: 'Ik heb gewoon een bierbuikje, hoor’

    Een beer van een vent. De verloren zoon van Hercules. Een nakomeling van De Hulk. Op sociale media wordt Chris van den Brug (31) liefkozend gebombardeerd tot superheld zonder cape. De praatgrage Bredanaar tilde gisteravond een auto op en bevrijdde daarmee een fietser die na een aanrijding klem kwam te zitten. Of Chris zichzelf als superheld ziet? ,,Nee joh, ik ben gewoon een lompe boer met een strak bierbuikje.”