Volledig scherm
© anp

VVD: terug naar twee publieke tv-zenders

De VVD stelt de toekomst van het derde tv-net ter discussie. De liberalen hebben minister Van Bijsterveldt gevraagd wat het schrappen van één van de publieke zenders oplevert.

'Wij hebben duidelijk voorkeur voor een net minder. We zetten liever in op kwaliteit dan op kwantiteit',  aldus VVD-Kamerlid Anouchka van Miltenburg.

Door deze opstelling dreigt de strijd over het lot van de publieke omroep met regeringspartner CDA op te laaien.

Het opheffen van één van de drie publieke netten zou de overheid een besparing van zo'n 90 miljoen euro opleveren, stellen bronnen in Hilversum. De VVD wil dat Van Bijsterveldt (Media) nu exact berekent wat opheffing van een zender financieel betekent.

De VVD vindt al langer dat twee publieke zenders genoeg zijn, maar accepteerde dat het kabinet nog niet tot afschaffing besloot. In het regeerakkoord is opgenomen dat als de kwaliteit van de programma's achteruit gaat door bezuinigingen, het opheffen van een zender moest worden onderzocht. Volgens de VVD is dat moment nu aangebroken.

Gedoogpartner PVV gaat nog verder: die vindt zelfs dat één publieke zender genoeg is.

Portefeuille
De discussie over de toekomst van de publieke omroep ligt gevoelig binnen het kabinet. In november zette het de verhouding tussen CDA-minister Van Bijsterveldt en haar partij enerzijds, en de VVD en PVV anderzijds, nog op scherp. Volgens Haagse bronnen zou de bewindsvrouw zó boos zijn geweest over de houding van VVD en PVV, dat ze met haar portefeuille heeft gezwaaid.

Het volledige artikel, met meer reacties, vandaag in het AD