Volledig scherm
De hennepkwekerij werd in 2010 in het centrum van Arnhem opgezet. Kader: Van Gelder © EPA

VVD-wethouder is spil in grote wietplantage

VVD-wethouder Carel van Gelder uit Wijk bij Duurstede is de spil geweest in een grote wietplantage. De politicus wist na een inval uit het zicht van justitie te blijven, doordat hij een stroman gebruikte die hij zwijggeld had beloofd. Dat hebben twee getuigen verklaard.

Een van de getuigen is de stroman van de wethouder. De man kreeg het beloofde zwijggeld niet, naar eigen zeggen, en besloot alsnog een verklaring af te leggen tegen Van Gelder. Binnenkort licht de stroman deze toe in de strafzaak. Hij wil het schandaal openbaar maken.

De hennepkwekerij werd in 2010 in het centrum van Arnhem opgezet. Een dik jaar later werd de plantage - met zeker 822 planten - opgerold door de politie. De katvanger werd gearresteerd, maar hield zoals afgesproken zijn mond over de rol van de wethouder. De politicus was volgens de stroman via een gekende wietkweker de plantage begonnen om snel tienduizenden euro's te verdienen.

Rol van wethouder toelichten
De stroman zweeg lang. Maar omdat hij nog altijd geen zwijggeld heeft gekregen van Van Gelder - ook de locoburgemeester van Wijk bij Duurstede - besloot hij alsnog zijn mond open te doen en de rol van de wethouder toe te lichten. Zijn verklaring wordt bevestigd door een andere getuige. De betrokkenheid van de wethouder blijkt ook uit documenten die deze krant in bezit heeft.

Van Gelder zelf laat via een schriftelijke verklaring weten dat hij 'lopende het onderzoek' niet wil reageren op de kwestie.

Privékwestie
Hij claimt alleen als 'getuige' betrokken te zijn in de zaak. 'Ik ben getuige in een strafzaak die onder de rechter is. Deze kwestie speelt zich af in de privésfeer en heeft geen betrekking op activiteiten vanuit mijn wethouderschap bij de gemeente Wijk bij Duurstede. Uiteraard heb ik het gemeentebestuur al eerder ingelicht dat deze privékwestie speelt.'

De getuigen zien de rol van de wethouder heel anders. Volgens hen was het juist Van Gelder die het plan van een hennepplantage voorstelde, financierde en op poten zette.

De stroman heeft inmiddels een claim van 100.000 euro aan zijn broek hangen van de eigenaar van het drugspand. Ook hangt hem een veroordeling boven het hoofd.