Volledig scherm
© VVD

VVD-wethouder vult zijn deeltijdsalaris aan met wachtgeld

Minder werken en toch hetzelfde salaris krijgen. VVD-wethouder Marco Goedknegt (foto) uit de Zuid-Hollandse gemeente Albrandswaard lukt het: hij vult zijn geslonken inkomen aan met wachtgeld. Hoogleraar Elzinga vindt het de hoogste tijd om deze constructie aan banden te leggen.

Quote

Ik vind dat het tijd is dat de wetgever deze route afsluit. Het is gewoon niet bedoeld als inkomens­sup­ple­tie. Politici zouden juist het goede voorbeeld moeten geven

Douwe Jan Elzinga

Uit onderzoek van deze krant blijkt dat de wethouder van Albrandswaard, een fusiegemeente bij Rotterdam, sinds kort zijn salaris aanvult met wachtgeld. Met een beroep op deze regeling - bedoeld voor bestuurders die plots zonder werk zitten - incasseert hij zo'n 900 euro bruto per maand extra.

Maar Goedknegt is zijn baan niet kwijt. Na een politieke crisis, waarbij het hele gemeentebestuur opstapte, heeft hij als enige wethouder zijn carrière weten voort te zetten. Wel zijn de portefeuilles herverdeeld. Goedknegt heeft sinds vorige maand geen fulltime aanstelling (5990,60 euro per maand) meer, maar een contract van 0,85 fte - net als zijn drie collega's. Het verschil in salaris vult hij aan met wachtgeld.

Resoluut
De Groningse hoogleraar Douwe Jan Elzinga, gespecialiseerd in staatsrecht, keurt dit resoluut af. ,,Wachtgeld is bedoeld voor de overgang naar een nieuwe functie, als een overbrugging. Dit is verstoppertje spelen: zeg dan gewoon eerlijk dat je fulltime betaald wil worden.''

Het is niet de eerste keer dat politici op deze wijze hun salaris verhogen. VVD-burgemeester Bas Verkerk van Delft deed het, en ook wethouders in Hoogezand-Sappemeer, Grootegast, Westvoorne, Kampen en Dongen.

Goede voorbeeld
Elzinga: ,,Ik vind dat het tijd is dat de wetgever deze route afsluit. Het is gewoon niet bedoeld als inkomenssuppletie. Politici zouden juist het goede voorbeeld moeten geven.''

Goedknegt, bij de VVD ook actief als 'vertrouwenspersoon integriteit', wilde gisteren alleen bevestigen dat hij wordt gecompenseerd 'voor de 0,15 die ik ben achteruitgegaan'.