Volledig scherm
Minister Asscher. © anp

VVD wil actie van Asscher tegen moskee-internaten

De VVD eist meer actie van minister Lodewijk Asscher van Sociale Zaken tegen de moskee-internaten. Diens besluit om een streep te zetten door de dubbele kinderbijslag is wat de liberalen betreft nog maar een eerste stap.

VVD-Kamerlid Malik Azmani stelt dat vrijdag in reactie op een brief van Asscher aan de Tweede Kamer. De Kamer nam vorig jaar april een motie van VVD en PvdA aan om een einde te maken aan de dubbele kinderbijslag die ouders ontvangen die hun kinderen naar een moskee-internaat sturen. Asscher beloofde toen daar werk van te maken en dat is nu een feit.

Niet genoeg
Maar voor Azmani is het niet genoeg. Volgens hem is er onvoldoende toezicht op de moskee-internaten en worden kinderen daar uiteindelijk de dupe van. 'Ik hoop dat de minister doorpakt en ook het toezicht op deze internaten verder gaat verbeteren met wettelijk afdwingbare maatregelen. Integratie moet voorop staan, niet segregatie', aldus Azmani.

Een woordvoerder van Asscher laat weten dat Asscher al bezig is met een wet voor verscherpt toezicht op de internaten. De wet moet de veiligheid voor kinderen en het 'pedagogisch klimaat' op moskee-internaten garanderen en daarmee segregatie tegengaan. Die wet is bijna klaar, aldus de woordvoerder.

Keklik Yücel (PvdA) is blij met de eerste stap die Asscher neemt nu hij een einde maakt aan de dubbele kinderbijslag. Maar ook zij heeft meer wensen, en ook toezicht lost volgens haar de segregatie voor kinderen nog niet op. 'De PvdA vindt daarom dat het gebruik van moskee-internaten door opgroeiende kinderen ook ontmoedigd moet worden. Dat kan lokaal bijvoorbeeld door voldoende in te zetten op opvoedingsondersteuning en huiswerkbegeleiding voor gezinnen waar dat nodig is.'